Tunis: Zbog suše se zatvara pitka voda na sedam sat dnevno

Tuniške vlasti objavile su da će početi prekidati opskrbu pitkom vodom na sedam sati dnevno u cijeloj zemlji kako bi riješili problem nestašice vode i suše. To je stiglo u kratkom priopćenju koje je objavila tvrtka za distribuciju vode u vlasništvu države, objavljena na službenom Facebook profilu, samo nekoliko sati nakon što je Ministarstvo poljoprivrede objavilo odluku o: “Privremenom sustavu kvota i privremenom ograničenju korištenja neke vode u poljoprivredi”, javlja AA.

Iz tvrtke navode: “Voda će biti isključena tijekom noći, od 21 do 4 sata ujutro, ovisno o raspoloživim vodnim resursima, uz mogućnost prilagođavanja termina za svaku regiju ovisno o potrebi vode i razvoju vremenskih prilika, posebno temperature”.

Redukcija će trajati do kraja rujna 2023. godine. Ministarstvo poljoprivrede je objasnilo: “Zabranjeno je koristiti pitku vodu za pranje automobila, zalijevanje zelenih površina, čišćenje ulica i javnih mjesta. Prekršitelji ove odluke kaznit će se novčanom kaznom i kaznom zatvora u trajanju od šest dana. na šest mjeseci. Zakon daje vlastima pravo obustaviti priključak na pitku vodu određenim subjektima.

Tunis pati od suše i smanjenja rezervi brana zbog klimatskih promjena i posljednje tri godine suše koju je zemlja proživjela zbog porasta temperatura i smanjenja količine oborina, što je utjecalo na razine vode u branama. Glavni direktor Ureda za planiranje i balansiranje vode pri Ministarstvu poljoprivrede Hamadi Al-Habib tvrdi da su količine vode u branama “nedovoljne” i na oko 30% kapaciteta. Tunis nije jedina zemlja koja se suočava sa sve jačim sušama.

Komentari

komentar





You may also like