Turska angažirala lobiste kako bi ostala u programu za F-35

Turska je angažirala lobističku firmu sa sjedištem u Washingtonu kako bi joj pomogla da se vrati u program proizvodnje američkog mlažnjaka F-35, objavio je Reuters.

Podsjetimo, Turska je izbačena iz programa proizvodnje mlažnjaka F-35, zbog kupovine ruskog proturaketnog sustava S-400, čemu se oštro protivi SAD, tvrdeći da Turska time ugrožava mlažnjak F-35.

Turska je iz programa izbačena 2019., a naručila je preko 100 spomenutih mlažnjaka.

Ankara je angažirala tvrtku Arnold & Porter za “strateški savjet i doseg” do američkih vlasti, a ugovor sklopljen na šest mjeseci vrijedi 750 tisuća dolara, piše Reuters.

Ugovor s Arnoldom & Porterom sklopila je tvrtka SSTEK Defence Industry Technologies, čiji je vlasnik Ured za obrambenu industriju (SSB), protiv čijeg čelnika je SAD uveo sankcije zbog kupnje sustava S-400.

Spomenuta tvrtka će “savjetovati o strategiji SSB i turske izvođače kako bi ostali unutar zajedničkog programa za mlažnjake (Joint Strike Fighter Program), uzimaju u obzir i adresirajući kompleksne geopolitičke i komercijalne faktore u igri”, stoji u ugovoru, prenosi Reuters.
Komentari

komentar

You may also like