Turska, Azerbajdžan i Pakistan u Bakuu potpisali deklaraciju i formalizirali savezništvo

Odnosi triju muslimanskih zemalja Turske, Azerbajdžana i Pakistana nastavljaju se intenzivno razvijati i sve više poprimaju oblik klasičnog savezništva.

Predsjednica azerbejdžanskog parlamenta (Milli Mejlis) Sahiba Gafarova, predsjednik Velikog nacionalnog parlamenta Turske Mustafa Shentop i predsjednik Nacionalnog parlamenta Pakistana Asad Qaiser potpisali su jučer u Bakuu zajedničku deklaraciju, izvješćuje azerbajdžanski medij Azeri Daily.

Bakuanska deklaracija pomoći će jačanju veza između spomenutih zemalja na parlamentarnoj razini, razviti suradnju, a također će im omogućiti zajedničku obranu svojih interesa na međunarodnoj razini o pitanjima vezanim uz očuvanje mira i sigurnosti.

Prije toga šefove parlamenata triju zemalja primio je i azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev.

Kako navodi medij Eadaily, Pakistan, kao saveznik Turske, saveznik je i  Azerbajdžana te s njim aktivno surađuje u vojnoj sferi, a podupirao ga je i u prošlogodišnjem ratu u Nagorno Karabahu. S druge strane, Turska i Azerbajdžan podupiru pakistansko gledište oko sukoba u Kašmiru.

Drugim riječima, Bakuanska deklaracija formalizira već uspostavljenitrilateralni savez Turske, Azerbajdžana i Pakistana.

Podsjećamo: u svojoj velikoj analizi objavljenoj 23. rujna 2020. g. na portalu Geopolitika News geopolitički analitičar Zoran Meter između ostalog navodi i slijedeće:

„…, utjecaj Turske u muslimanskom svijetu, uključno i onom arapskom, vrlo je velik, a još će i više rasti. O tome svjedoči i u dobroj mjeri pokoravanje Turskoj i jednog velikog Pakistana – jedine islamske zemlje s nuklearnim naoružanjem i najveće islamske zemlje nakon Indonezije. Njemu upravo Turska, a ne Kina koja mu je najveći saveznik gledano u cjelini u gospodarskom i vojnom smislu, sada pomaže u zaštiti muslimanskih interesa na tlu velike i moćne Indije, prije svega u Kašmiru. …

treba podsjetiti, kako je Turska bila jedna od najglasnijih zemalja svijeta, koja je oštro kritizirala prošlogodišnju odluku indijske vlade o ukidanju široke autonomije indijskom dijelu Kašmira, uglavnom naseljenom muslimanskim stanovništvom, o čemu je u rujnu prošle godine čak pokrenula i raspravu u Glavnoj skupštini UN-a. A u veljači ove godine turski čelnik Erdogan je u pakistanskom parlamentu izjavio ni manje ni više, nego da je pitanje Kašmira jednako važno i za Tursku, kao i za Pakistan, pritom podsjećajući na pomoć pakistanskog naroda u vrijeme turske borbe za nezavisnost, dodavši, kako će sada Kašmir biti takvo mjesto za tursko pružanje pomoći.

Kada znamo kolika je Indija zemlja i koliko brzo raste njezin globalni politički, gospodarski i svaki drugi utjecaj, onda ovo, zapravo, najbolje ukazuje kolike su turske vanjskopolitičke ambicije i koliko ta zemlja, barem kada je riječ o njezinom sadašnjem državnom vodstvu, nema straha u njihovu ostvarivanju.“

 

 

Komentari

komentar

You may also like