Turska bi mogla sudjelovati u proizvodnji ruskih sustava S-400 „Triumf“

Čudne „igre“ „igraju“ Rusija i Turska kada je riječ o njihovoj suradnji. Ona se s jedne strane ogleda u snažnim gospodarskim odnosima, štoviše i u golemim zajedničkim infrastrukturnim projektima poput onih energetskih kroz izgradnju crnomorskog plinovoda „Turski tok“, ili ruske gradnje prve turske atomske centrale „Akkuju“; preko mučne ali ustrajne političke suradnje po pitanju sirijske krize koja ide svojom ustaljenom dinamikom iako se u pojedinim trenutcima čini kako dvije države samo što nisu međusobno zaratile s obzirom kako na terenu podupiru naizgled nepomirljive strane; navodnog razmimoilaženja stavova oko političkog riješenja libijskog sukoba s obzirom da i tamo Moskva i Ankara podupiru međusobno suprostavljene strane i td. i td.

A o nastavku tih čudnih „igara“ u odnosima dviju država, koje, tradicionalno, svo vrijeme njihove duge i složene povijesti u ovim ili onim državnim oblicima ili društvenim uređenjima, usprkos brojnim međusobnim ratovima i antagonizmima održavaju intenzivnu gospodarsku suradnju, svjedoči i današnja vijest:

Rusija je spremna razmotriti sudjelovanje turskih tvrtki u proizvodnom procesu protuzračnih raketnih sustava S-400 „Triumf“, izjavio je danas direktor Federalne službe za vojno-tehničku suradnju Dmitriy Shugaev za televiziju Ekotürk. Takvi se pregovori već vode, ali to je proces od puno truda, za koji treba određeno vrijeme, kazao je Shugaev.

Podsjećamo: ovo nije prvi put kako Shugaev iskazuje takvu mogućnost. To isto je učinio i 16. ožujka ove godine, u intervjuu za ruski Interfaks, kada je kazao kako će se dvije zemlje u nadolazećoj budućnosti dogovoriti o dodatnim isporukama ruskih sustava S-400, pričemu je napomenuo kako ta dodatna isporuka uključuje i pojedino učešće Turske u njihovoj proizvodnji.

 

Komentari

komentar





You may also like