Turska će nastaviti kupovati rusku naftu i neće smanjivati njezin uvoz

Ankara dosljedno nastavlja provoditi svoj strateški vanjskopolitički smjer pri čemu nastoji balansirati između savezničkih obveza (Turska je članica NATO saveza) i svojih ključnih nacionalnih interesa u kojima nastoji zadržati što je moguće uravnoteženije odnose sa svim ključnim svjetskim igračima – tako i s Moskvom. Taj se „recept“ i dalje primjenjuje, usprkos ruskoj vojnoj intervenciji u Ukrajini koju Ankara politički osuđuje, ali kada je u pitanju uvođenje proturuskih sankcija koje je pokrenuo Zapad – njima se ne želi priključiti.

O tome najbolje svjedoči i slijedeća vijest, koju je objavio britanski Reuters.

Turska će nastaviti kupovati rusku naftu. Osim toga, nada se i da će sankcije protiv Irana biti ukinute, što bi trebalo osigurati dodatne zalihe „crnog zlata“ kako bi se zadovoljila globalna potražnja. To je u utorak izjavio turski ministar energetike Alparslan Bayraktar.

Turska se oslanja na Rusiju za 45 posto svoje potražnje za prirodnim plinom, 17 posto nafte i 40 posto benzina, rekao je turski ministar na marginama energetske konferencije CERAWeek u američkom Houstonu.

“Svijetu treba više nafte”, rekao je. “Mora doći odnekud, iz SAD-a, iz Venezuele, iz Irana, Saudijske Arabije ili negdje drugdje.”

Bayraktar je rekao da Turska ne može lako zamijeniti svoje opskrbe ruskom naftom, dodajući da se ta opskrba obavlja već dugo vrijeme, i da je ona uvijek „stabilna i pouzdana“, navodi Reuters.





Podsjećamo: jučer je američki predsjednik Joe Biden potpisao uredbu o zabrani uvoza nafte i naftnih derivata iz Rusije u SAD od 8. ožujka. Velika Britanija je jučer također najavila kako će odustati od ruskih energenata do kraja ove godine.

S druge strane EU ne želi odustati od ruskih energenata bez kojih u ovom trenutku ne može, ali će nastojati znatno smanjiti svoju ovisnost o njima pokretanjem novog energetskog plana.

Komentari

komentar





You may also like