Turska će povećati uvoz iračke nafte zbog američkih sankcija protiv Irana

U našoj nedavnoj analizi pisali smo o američkoj namjeri ukidanja  šestomjesečnih povlastica (ističu 2. svibnja) za neometan uvoz nafte iz Irana za 8 njezinih najvećih uvoznica, među kojima je i Turska (vidi link ispod teksta). Tu odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa turski je državni vrh prošlog tjedna odmah i osudio, kazavši, kako će ona još više naškoditi iranskom narodu ionako izloženom snažnim američkim sankcijama. Međutim, pri tom nije rečeno što Turska s tim u svezi namjerava poduzeti, jer upravo iranska nafta pokriva 50% ukupnog turskog uvoza toga energenta.

Odgovor na to pitanje stigao je u ponedjeljak, 29. travnja. Naime, prema informacijama agencije Bloomberg Turska namjerava povećati uvoz nafte iz susjednog Iraka zbog američkih sankcija protiv iranskog energetskog sektora i onih koji s njim surađuju.

„Turska može razmotriti uvoz (nafte) iz južne iračke luke Basra ali također može i osigurati veće količine isporuka kroz postojeći naftovod, koji vodi u turski sredozemni terminal Ceyhan, neovisno o njegovom lošem stanju“, navodi Bloomberg pozivajući se na svoje izvore.

Karta: naftovod Kirkuk-Ceyhan

Podsjećamo: američka administracija od svibnja želi „svesti izvoz iranske nafte na nulu“, zbog čega će ukinuti spomenute polugodišnje povlastice za 8 najvećih uvoznica njegove nafte: Kinu, Japan, Južnu Koreju, Tajvan, Indiju, Tursku, Grčku i Italiju. Radilo se o tzv. prijelaznom razdoblju, kojeg je Washington tim zemljama ostavio za pronalazak alternativnih izvora nafte, a ukoliko to ne učine, i na njihove tvrtke, koje i dalje budu surađivale s Teheranom u sferi naftnog biznisa, također će se početi primjenjivati američke sankcije.
Zoran Meter: SAD-E PRIJETE IRANU, IRAN PRIJETI BLOKADOM HORMUŠKOG TJESNACA, PUTIN ŽURI U KINU

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like