Turska će u srijedu razgovarati sa Švedskom i Finskom o pristupanju NATO-u

Turska je u utorak priopćila kako će biti domaćin konzultacija o zahtjevima Švedske i Finske za članstvo u NATO-u, izvještava Anadolu Agency.

Tursko izaslanstvo na sastanku, koji će se održati u srijedu u glavnom gradu Ankari, predvodit će glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i zamjenik ministra vanjskih poslova Sedat Onal, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova zemlje. Stockholm i Helsinki predstavljat će švedski državni tajnik Oscar Stenstrom i finski stalni državni tajnik Jukka Salovaara, zajedno sa svojim delegacijama, dodaje se.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg priznao je u utorak važnost Turske zabrinutosti za kandidature Švedske i Finske za članstvo u obrambenom savezu, ponovivši da je to “važan saveznik u NATO-u”. “Također prepoznajem važnost rješavanja zabrinutosti koje je Turska izrazila”, rekao je Stoltenberg Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u Švicarskoj. Rekao je da je Turska “važan saveznik” koji je odigrao “ključnu ulogu u borbi protiv ISIS-a/Daesha” i da ima “stratešku geografsku lokaciju”, što je “važno za cijeli Savez”. Stoltenberg je istaknuo da “ni jedan drugi saveznik u NATO-u nije pretrpio više terorističkih napada od Turske”.”Moramo sjesti i pronaći put naprijed”, rekao je.

Švedska i Finska službeno su podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u prošlog tjedna, što je odluka potaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo u veljači. No, Turska, dugogodišnji član saveza, izrazila je prigovore na kandidature za članstvo, kritizirajući zemlje zbog toleriranja, pa čak i podrške terorističkim skupinama kao što je PKK/YPG. Za pristupanje je potrebno jednoglasno odobrenje svih 30 država članica NATO-a.

U svojoj više od 35-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK – koju Turska, SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom – odgovorna je za smrt preko 40 000 ljudi. YPG je sirijski izdanak PKK.

Komentari

komentar





You may also like