Turska će za ruske sustave S-400 platiti više od 2 milijarde dolara

Vrijednost rusko-turskog ugovora o isporuci Ankari suvremenog PZO i PRO sustava S-400 iznosi više od 2 milijarde dolara, izjavio je predsjednik tvrtke „Rosteh“ Sergey Chemezov.

Pritom Rusija ne namjerava otvoriti proizvodnju tih sustava u Turskoj i u okviru ugovora odbila joj je izručiti njezinu tehnologiju.

Podsjećamo: pomoćnik ruskog predsjednika Vladimir Kozhin već je ranije izjavio kako se o isporuci tehnologije proizvodnje S-400 za sada uopće ne govori, a razgovara se isključivo o isporuci. Pritom je dodao kako je „ugovor stupio na snagu, a uplaćen je i avans.

Ismail Demir, zamjenik zapovjednika turskog vijeće za obranu, izjavio je kako će isporuke S-400 Turskoj uslijediti tijekom iduće dvije godine.

Pentagon i NATO savez izrazili su svoju zabrinutost i protivljenje tom ugovoru, upozoravajući Tursku kako sustav S-400 neće biti kompatibilan s američkim i NATO sustavima protuzračne obrane, što može Turskoj štetiti u slučaju potrebe aktiviranja njezine obrambene zaštite. Pritom se, naravno, uvjek naglašava i kako je bilo koja članica NATO saveza samostalna u kupnji i određivanju tipova naoružanja koje želi imati.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like