Turska dobiva prve američke F-35 u studenom

Turski ministar obrane Hulusi Akar, u četvrtak, 14. ožujka,  govorio je o problemima vezanim uz realizaciju programa razrade i proizvodnje američkog lovačkog zrakoplova 5. generacije F-35, u kojem sudjeluje i Turska. Naime, Washington je posljednjih mjeseci Ankari više-manje otvoreno prijetio, između ostalog, i neisporučivanjem tih zrakoplova (Turska bi ih trebala kupiti ukupno 100) ukoliko ona ne odustane od kupnje ruskih protuzračnih sustava S-400. Međutim, čini se kako je nekakav kompromis na relaciji SAD-Turska po pitanju F-35 ipak postignut, barem ako je vjerovati današnjim riječima turskog ministra obrane.

Naime, on je izjavio kako piloti i tehničko osoblje iz Turske nastavljaju pripreme u SAD-u vezano uz navedeni zrakoplov, čije bi prve primjerke Turska trebala dobiti u studenom ove godine.

Akar je prokomentirao i sporazum kojeg je prethodno potpisao s ruskim ministrom obrane Sergeyem Shoygu, kazavši, kako dvije zemlje rade na otvaranju zajedničkog centra za koordinaciju aktivnosti u sirijskoj regiji Idlib.

Podsjećamo: 9. ožujka turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako turska kupnja ruskih S-400 nikako nije povezana sa sigurnošću NATO saveza, SAD-a, kao niti sa zrakoplovima F-35 koje Ankara treba dobiti.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like