Turska evakuira svoju najveću bazu u Siriji

Njemačka agencija DPA priopćila je kako je turska vojska evakuirala svoju najveću vojnu bazu u idlibskoj zoni deeskalacije, na sjeverozapadu Sirije.

„Primijećeni su konvoji s vojnim osobljem i tehnikom, koji napuštaju bazu Morek u sjevernom dijelu regije Hama (spada u zonu deeskalacije Idlib ili tzv. veliki Idlib, op. GN.).

Radilo se o jednoj od 12 turskih nadzornih točaka, otvorenih u spomenutoj regiji radi nadzora krhkog prekida vatre. Ta je baza posljednjih mjeseci bila okružena  snagama sirijske vojske, dok je jamstvo sigurnosti turskim vojnicima u toj bazi pružala Rusija.

Prema navodima Reutersa, turska vojska jača svoje pozicije na ostalim nadzornim točkama u tzv. velikom Idlibu (čine ga, osim regije Idlib i rubni dijelovi regija Hama, Aleppo i Latakija).

Prema navodima vojnih izvora u Siriji, Turska je odlučila odustati od nekoliko svojih nadzornih točaka u Idlibu, uključno i onih koje su usuglašene s ruskom stranom u okviru sporazuma o prekidu vatre iz ožujka ove godine. Navodi se kako će se turska vojska povući s četiri nadzorne točke i dva druga privremena objekta u Idlibu, koja su okružena sirijskom vojskom od početka godine. Turci se povlače s tih mjesta na inicijativu Rusije, koja je o njihovoj predaji sirijskoj vojsci vodila pregovore u Ankari prije cca mjesec dana.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like