Turska gradi nove zgrade predsjednika i vlade na spornom Sjevernom Cipru

Turska Republika Sjeverni Cipar priznata je samo od strane Turske.  Zauzima sjevernu trećinu ovog otoka važnog geopolitičkog položaja i burne prošlosti. Turska vojska je 1974. zauzela sjeverni Cipar zbog straha da će, nekoliko dana ranije uspostavljena vojna hunta pod utjecajem Grčke, produbiti pritisak na ciparsko tursko stanovništvo ovog sredozemnog otoka. Cipar je i danas kamen spoticanja između Turske, Grčke i EU, a brojni pokušaji pregovora nisu urodili plodom. Glavni grad oba Cipra je Nikozija, a granica prolazi kroz sam grad.

Zbog toga je posebno snažna današnja poruka turskog predsjednika Recep Tayyip Erdogana o tome kako će graditi novi predsjednički kompleks i zgradu vlade u sjevernom dijelu Nikozije. Erdogan je kazao kako će novi predsjednički kompleks “pokazati kakva je država Sjeverni Cipar”

“Još jednom cijelom svijetu, sviđalo im se to ili ne, potvrđujemo naše vječno bratstvo između Turske i Sjevernog Cipra, koje svoju snagu crpi iz krvi naših šehida (mučenika)“, poručio je Erdogan. Kazao je kako grčka strana uz pomoć “terorističke” EOKA-e ne želi pregovarati te kako “nikada ciparske Turke nisu vidjeli kao ravnopravne partnere”. Za kraj je kazao kako se grčkoj strani ne može vjerovati te kako ne želi “izgubiti još 50 godina” u takvom pokušaju pregovora, prenosi AA.

Komentari

komentar

You may also like