Turska i Alžir osnivaju zajedničku tvrtku za istraživanje nafte i plina

Turska i Alžir će osnovati zajedničku tvrtku za istraživanje nafte i prirodnog plina koja će raditi u zemljama širom regije, posebno u Alžiru, rekao je u četvrtak Fatih Donmez, turski ministar energetike i prirodnih resursa.

Obje zemlje postigle su konsenzus o osnivanju zajedničke kompanije između Sonatracha, nacionalne naftne i plinske kompanije Alžira, i Turkish Petroleuma, rekao je Donmez za Anadolu.

Donmez, koji je kao počasni gost prisustvovao 2. Alžirskoj investicijskoj konferenciji, razgovarao je sa svojim alžirskim kolegom, ministrom energetike i rudarstva Mohamedom Arkabom o novim bilateralnim koracima u području energetike i rudarstva. Obojica su se složili da će poticati i podržavati zajednički rad i postojeća zajednička ulaganja dviju zemalja te osnivanje nove tvrtke.

Prošle su godine Alžir i Turska započeli zajednički projekt u petrokemijskom području, u sklopu kojeg je osnovana petrokemijska tvornica u gradu Adani na jugu Turske. Projekt je pokrenut u listopadu 2021. uz partnerstvo Ronesans Holdinga iz Turske i Sonatracha.

Oko 90% alžirskog izvoza u Tursku sastoji se od energetskih materijala, uključujući ukapljeni prirodni plin (LNG), ukapljeni naftni plin (LPG), sirovu naftu i prirodni plin.

Zemlje imaju velike mogućnosti trgovine





Obim trgovine između Turske i Alžira, koji je prošle godine iznosio oko 4 milijarde dolara, do kraja godine će se povećati na 5 milijardi dolara.

Na temelju predsjedničke uredbe izdane u svibnju tijekom posjeta alžirskog predsjednika Abdelmadjida Tebbounea Turskoj, cilj im je daljnje proširenje na 10 milijardi dolara što je prije moguće, rekao je Donmez.

Ministar se također sastao s Tebbouneom kako bi razgovarali o povećanju trgovinskih veza. Otprilike 1500 turskih tvrtki posluje u Alžiru, a Donmez je rekao da postoji potencijal za rast. “Zajednički se radovi odvijaju ne samo na gospodarskom, već i na kulturnom i političkom području, a posebno u obrambenoj industriji. Nastavit ćemo s radom bez prekida u skladu s ovom vizijom koju su iznijela oba čelnika [Erdogan i Tebboune]”, dodao je Donmez.





Z. Meter: Alžir podnio zahtjev za prijam u BRICS. U što se pretvara taj format?

Komentari

komentar

You may also like