Turska i Azerbajdžan pregovaraju o stvaranju zajedničke turske vojske

Predsjednik turskog parlamenta Mustafa Shentop izjavio je danas kako su u tijeku pregovori između turske i azerbajdžanske vlade o stvaranju zajedničke turske vojske.

Kako je izvijestio Sputnik Azerbajdžan, vojne vježbe dviju zemalja također se održavaju u okviru sporazuma.

“Naša ideja je jedan narod, dvije države. I uvijek će tako biti”, kazao je turski dužnosnik.

Shentop je izjavio kako će se sljedeći sastanak predstavnika parlamenata Azerbajdžana, Turske i Pakistana održati 2022. godine u Islamabadu. Prema njegovim riječima, ovaj će format pridonijeti razvoju odnosa između triju bratskih zemalja.

Također nije isključio mogućnost održavanja trilateralnog sastanka čelnika Azerbajdžana, Turske i Pakistana u budućnosti. “Ne postoje samo međudržavni odnosi između tri zemlje, već postoje i međuetnički odnosi”, dodao je.

Shentop se osvrnuo i na pogoršanje situacije na granici Azerbajdžana i Armenije.





“Granatiranje pograničnih područja Azerbajdžana od strane Armenije prijetnja je sigurnosti regije,” naglasio je.

Predsjednik turskog parlamenta vjeruje da bi granatiranje Armenije moglo dovesti do regionalnog rata. “Ako se ove provokacije ne zaustave, neizbježne su još gore posljedice. Svjetska zajednica također bi trebala pozvati Armeniju da zaustavi provokacije koje predstavljaju prijetnju miru u regiji”, izjavio je Shentop, naglasivši kako će Turska uvijek podržavati Azerbajdžan.

Podsjećamo: jučer je, u Bakuu je održan prvi trilateralni sastanak čelnika parlamenata Azerbajdžana, Turske i Pakistana, nakon čega je potpisana zajednička Bakuska deklaracija, o čemu smo izvijestili ovdje.





Njome se zapravo formalizira savezništvo između triju muslimanskih država.

 

 

Komentari

komentar

You may also like