Turska i ciparski Turci jedinstveni u osudi Vijeća sigurnosti UN-a

Turska republika Sjeverni Cipar (TRNC) kritizirala je u četvrtak odluku Vijeća sigurnosti UN-a o produljenju mirovne misije na Cipru za 6 mjeseci, izvijestio je turski medij Daily Sabah.

TRNC je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su članovi Vijeća sigurnosti UN -a donijeli ovu odluku bez savjetovanja s ciparskim Turcima. TRNC je zaprijetio kako će u slučaju nepriznavanja pravne osobnosti TRNC-a ciparski Turci napustiti mirovne snage UN-a.

Tursko Ministarstvo vanjskih poslova također je kritiziralo odluku Vijeća sigurnosti UN-a i pozvalo na priznavanje pravne osobnosti TRNC-a.

Podsjećamo: nezavisnost turskim stanovništvom naseljenog Sjevernog Cipra i njihove samoproglašene države priznaje jedino Ankara, a po tom su pitanju jedinstveni gotovo svi turski političari i stranke, kako oni vladajući tako i oporbeni. Također, svi oni podupiru i formulu „dvije države za dva naroda“ koju Ankara nameće kao rješenje višedesetljetnog ciparskog problema. S tim se prijedlogom ne slažu Cipar niti Europska unija.

Ovaj neriješeni spor jedan je od prepreka i za turski ulazak u punopravno članstvo EU. Ankaru to, čini se, previše ne zabrinjava. Ona ionako ima svoje strateške i geopolitičke ciljeve i interese koji baš i nisu pretjerano vezani uz članstvo u EU i gdje bi ih ona puno teže ostvarivala kroz iscrpljujuća traženja kompromisnih rješenja unutar dijaloga s glavnim igračima Unije s kojima često ima potpuno oprečne stavove o bitnim međunarodnim problemima, a da i ne govorimo o sudaru njihovih interesa na različitim kriznim područjima. Uostalom, ključni igrači EU često se niti međusobno ne mogu dogovoriti o takvim pitanjima, a primjera je i više nego dovoljno: Sirija, Libija, Rusija, migranti, …

 





Komentari

komentar

You may also like