Turska i Iran dogovorili zajedničke vojne operacije protiv terorističkih organizacija

Bivši iranski veleposlanik u Turskoj, Firuz Dowlatabadi, u intervjuu iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, izjavio je, kako Turska ima puno oštriji stav od središnje vlade u Bagdadu, u odnosu na referendum o nezavisnosti Iračkog Kurdistana, naznačenog za 25. rujna.

Iranski diplomat je izjavio kako Ankara pojačava kritiziranje predstojećeg kurdskog referenduma u autonomnoj regiji sjevernog Iraka. Glavna zabrinutost turske vlade je mogući posljedični dezintegracijski proces na turskim teritorijima pretežito naseljenim Kurdima, nakon plebiscitarne potvrde u Iračkom Kurdistanu.

Podsjećamo: 17. kolovoza, nakon sastanka s načelnikom Glavnog stožera iranskih oružanih snaga, generalom Mohammadom Hoseinom Bagherijem, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u razgovoru za turske medije, izjavio, kako  je moguća zajednička vojna operacija dviju država protiv „terorističkih organizacija“. Erdogan je izjavio slijedeće: „Zajednička operacija s Iranom protiv terorističkih grupa uvjek stoji na dnevnom redu. Dvoje šefova glavnih stožera (Turske i Irana) razmotrili su to pitanje i kako ga  provesti. I ja sam također to razmatrao u širokom kontekstu (tijekom razgovora s iranskim načelnikom GS)“, izjavio je turski čelnik Erdogan.

Agencija Tasim, inače bliska iranskom Korpusu straže islamske revolucije, potvrdila je priopćenja o razgovorima generala Bagherija u Ankari glede mogućih zajedničkih tursko-iranskih vojnih operacija. Razgovor na temu izvođenja zajedničkih akcija protiv Radničke stranke Kurdistana u iračkoj pograničnoj zoni s Turskom – Sinjar, i u planini Qandil na sjeveru Iraka, predložila je turska strana. Pritom je važno istaknuti kako se obje zemlje, i Turska i Iran, protive provedbi kurdskog referenduma u Iračkom Kurdistanu.

Podsjećamo, također, kako je protiv održavanja kurdskog referenduma i čitav niz država Bliskog istoka, ali i SAD (glavni partner iračkih Kurda), čiji je ministar obrane, James Mattis, prošli tjedan boravio u posjetu glavnom gradu Iračkog Kurdistana Erbilu. On je u razgovoru s predsjednikom te regije, Masudom Barzanijem, istoga pozvao na odgodu provedbe referenduma jer SAD smatra kako bi to moglo dovesti do još veće političke nestabilnosti u Iraku. Washington predlaže odgodu referenduma za iduću godinu.

Što se tiče Bagdada, on se prije svega boji da će Erbil referendumom obuhvatiti sporne teritorije u iračkoj regiji Ninivi – preciznije – Kirkuk i Diyalu.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like