Turska i J. Koreja prijeći će na trgovanje u nacionalnim valutama

Sve veći broj država svijeta posljednjih godina, zbog turbulentnih globalnih geopolitičkih potresa, traži načine za osiguranje svojih trgovinskih i financijskih interesa, između ostalog i kroz napuštanje dolara kao sredstva naplate u međusobnim potraživanjima s inozemnim partnerima. Naime, sve češće korištenje jednostranih sankcija od strane SAD-a prema pojedinim državama i tvrtkama smanjuje povjerenje u dolar kao sigurno devizno utočište. Nedavno su u međusobnoj trgovini dolar napustile Kina i Indonezija, a današnja vijest govori o namjeri da to isto učine i Turska i Južna Koreja. 

Središnja banka Turske i Korejska Banka potpisale su ugovor o zamjeni valute (swap), izvijestio je u četvrtak, 12. kolovoza, turski medij Daily Sabah.

Sahap Kavcioglu i Lee Joo Yeol potpisali su sporazum od 2 milijarde dolara (17,19 milijardi turskih lira i 2,3 bilijuna južnokorejskih vona) na 3 godine koji omogućuje da Korejska banka može Turskoj dati južnokorejske vone, a Središnja banka Turske lire za južnokorejske financijske institucije …  To bi trebalo stimulirati bilateralnu trgovinu i financijsku suradnju između dviju strana.

Turska i Južna Koreja namjeravaju prijeći na nacionalne valute u međusobnoj trgovini.

Komentari

komentar
You may also like