Turska i Poljska jačaju vojnu suradnju kroz zajedničke obuke i isporuke oružja

Očekujemo intenziviranje odnosa obuke između poljskih i turskih vojnika. Također, poljske misije u Turskoj uskoro će biti poslane radi jačanja vojne suradnje, izjavio je u jučer poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak nakon sastanka s turskim ministrom obrane Hulusijem Akarom, piše AA.

Błaszczak je naglasio da poljsko-turski odnosi sežu unatrag 600 godina zajedničke povijesti. Odnos se danas jača posebno u okvirima Sjevernoatlantskog saveza, ali i bilateralna suradnja se dobro razvija, tvrdi poljski ministar. Naglasio je da je opipljiv dokaz za to potpisivanje sporazuma “o suradnji, ali i kupnji bespilotnih letjelica od Turske”

Prema riječima čelnika Ministarstva nacionalne obrane, vojna suradnja između Poljske i Turske ne svodi se samo na opremu već i na zajedničke vježbe poljskih i turskih vojnika i organizaciju misija. Blaszczak je podsjetio da su turski piloti nedavno završili svoj boravak u Malborku u sklopu misije Baltic Air Police, a poljski vojnici sudjeluju u misiji NATO-a u Turskoj. “Dogovorili smo sljedeće vježbe poljskih i turskih vojnika. Stoga očekujemo intenziviranje odnosa obuke između poljskih i turskih vojnika”, naglasio je Błaszczak.

“Zainteresirani smo za ovu suradnju, zainteresirani smo za zajednički razvoj tehnika naoružanja, zainteresirani smo za razmjenu iskustava na području vojne opreme”, rekao predstavnik poljske. Ministar Hulusi Akar uvjerio je da će, kao saveznici u NATO-u, Turska i Poljska razvijati suradnju. “Odlučili smo da će se naša izaslanstva češće sastajati u sklopu strateškog partnerstva kada je u pitanju ratna industrija, te da ćemo češće organizirati vojne misije”, naglasio je turski ministar obrane.

Dodao je kako Turska naporno radi na osiguravanju sigurnosti u Egejskom i Crnom moru. Također, tvrdi da je Turskoj “strateški cilj” postati članicom Europske unije i zahvalio je Poljskoj “na potpori na ovom području”.

Poljska je kupila od Turske 24 bespilotne letjelice Bayraktar TB2. Prema zamjeniku ministra obrane Poljske, Wojciechu Skurkiewiczu, u srpnju će za dronove stići i “mobilne zemaljske postaje za kontrolu paljbe, senzorsku kontrolu i oružje”. Zajedno s bespilotnim letjelicama kupit će se paket logistike i obuke, kao i simulatori, od kojih će jedan biti instaliran u zrakoplovnoj akademiji u Dęblinu, a drugi u bazi bespilotnih letjelica u Miroslawiecu, gdje će dronovi biti stacionirani. U sklopu paketa bit će obučeno 48 vojnika za svaki od kompleta, tj. ukupno 192 stručnjaka. Oružje turskih bespilotnih letjelica bit će precizni sustavi streljiva MAM-C i MAM-L, navođeni reflektiranom laserskom zrakom. Isporuke su planirane za 2022-2024. Ostala područja potencijalne suradnje između Poljske i Turske uključuju, između ostalog, topničke i raketne sustave, elektroničko izviđačko i borbeno opremanje, kao i borbena vozila.
Komentari

komentar

You may also like