Turska i SAD ipak nastavljaju pregovore o programu F-35

Turski i američki dužnosnici uskoro će se sastati kako bi razgovarali o projektu borbenih zrakoplova F-35, izjavio je danas turski ministar obrane Hulusi Akar, a prenosi AA.

Mlažnjaci američke proizvodnje bili su u središtu spora između Ankare i Washingtona kada su SAD 2019. uklonile Tursku kao partnera iz programa proizvodnje i kupnje zrakoplova F-35 zbog kupnje ruskih raketnih sustava S-400.

“Pregovori sa Sjedinjenim Državama o F-35 su opet u tijeku. Sljedećih dana održat će se sastanak u Sjedinjenim Državama na kojem će se razgovarati o pitanju F-35, pripreme su u tijeku”, rekao je ministar Akar. Ipak, dodao kako je kupnja obrambenih sustava ruske proizvodnje od strane Turske bila “nužna” jer nisu mogla pronaći partnera iz NATO-a za kupnju sličnog sustava pod razumnim uvjetima.

Pentagon smatra da je turska kupnja oružja od Rusije u suprotnosti s njezinom pozicijom kao članicom NATO saveza. Među ostalim i zbog straha da će ruski protuzračni sustav skupljati vrijedne podatke o F-35 avionima. Washington je prošle godine uveo sankcije turskoj obrambenoj industriji zbog kupnje, što je dodatno pogoršalo odnose. Američke sankcije izazvali su oštre kritike iz Ankare, a Erdogan je rekao da će Washington “platiti cijenu”.

Turska je prvotno pristala kupiti avione F-35 2002. godine, a pet godina kasnije postigla je dogovor o sudjelovanju proizvodnji aviona (dijelovi za trup i motor). Riječ je o vrijednom sporazumu, a Turska je trebala nabaviti oko 100 tih zrakoplova (varirao je dogovoreni broj naručenih aviona). Sporazum je doveden u pitanje 2017. godine kada je Ankara objavila da kupuje ruski S-400 i konačno prekinut 2019. kada je prva isporuka S-400 sustava iz Rusije stigla u Tursku.

Komentari

komentar





You may also like