Turska igra „toplo-hladno“: malo s Rusijom – malo s NATO-om, u korist svojih nacionalnih interesa

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer otvorenom ostavio mogućnost kupnje suvremenih ruskih vojnih zrakoplova Su-35 ili Su-57, kazavši, kako ih nije bez razloga došao gledati i da će sve ovisiti o daljnjem ponašanju SAD-a pri čemu Ankara „ne strahuje“ od američke zabrane isporuka zrakoplova 5. generacije F-35 Turskoj, danas se oglasio i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu.

Turski šef diplomacije je u četvrtak, 29. kolovoza, u Talinu, na zajedničkoj medijskoj konferenciji sa svojim estonskim kolegom Urmasom Reinsaluom  izjavio kako se odnosi njegove zemlje s Rusijom ne trebaju promatrati u kontekstu alternative suradnji s Ukrajinom (info: Anadolu). Jer Ankara razvija dobre odnose na samo s Rusijom, već i s mnogim drugim zemljama. Pri tom je kazao kako se „Turska zalaže za teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i ne priznaje  nezakonitu aneksiju Krima, što se ne može reći za neke zemlje Zapada, koje s vremena na vrijeme zaboravljaju taj čin“.

Cavusoglu je također kazao kako suradnja Turske i Rusije ne treba biti razmatrana niti kao alternativa turskom članstvu u NATO savezu ili razvoju veza s Europskom unijom. Ali pri tom je nazočnost Rusije u regiji Bliskog istoka nazvao „stvarnošću,  koju je nužno priznati“. Iako u odnosima Turske i Rusije postoje „određene složenosti, povezane s potezima režima Bashara Assada, Turska i Rusija teže rješenju problema u Siriji u okviru astanskih i procesa iz Sočija“, izjavio je Cavushoglu.

Šef turske diplomacije prokomentirao je i vjerojatnost kupnje ruskih zrakoplova 5. genercije, podsjetivši, kako je ugovor s Rusima o kupnji raketnih sustava S-400 bio potpisan nakon što su Sjedinjene Države odbile Turskoj prodati proturaketne sustave Patriot. Turskoj su bili nužni takvi sustavi i bila ih je primorana kupiti od Moskve, kazao je Cavusoglu. „Mi smo još (uvijek) jedni od devet sudionika programa proizvodnje zrakoplova 5. generacije F-35 i već smo uplatili 1,4 milijarde dolara. Američka strana sada radi niz problema za Ankaru po tom pitanju. Turska je spremna nabaviti F-35 i proizvoditi niz dijelova za taj zrakoplov. Ako se to ne dogodi s F-35, mi ćemo tražiti zamjenu iako ne težimo takvom razvoju stanja“, zaključio je Mevlut Cavushoglu.

Zapravo, turski ministar diplomacije indirektno je rekao sve one stvari na koje i mi na ovom portalu već dugo upozoravamo. Turska znalački koristi novonastalu globalnu geopolitičku situaciju u kojoj dominira sukob između Zapada i Rusije. Vrlo dobro zna da je ona (Turska) Amerikancima nužna u sklopu NATO saveza, vjerojatno kao malo koja druga članica, i da je nitko (i prema statutu te vojno-političke organizacija) iz njega ne može izbaciti bez njezine volje. Ali  također zna da je isto tako nužna i Rusiji, koja se sve snažnije pozicionira na Bliskom istoku i kojoj su u tu svrhu nužni stabilni odnosi s tamošnjim ključnim regionalnim igračima. Na taj način Ankara rješava niz po sebe bitnih regionalnih pitanja iz sfere svojih nacionalnih interesa, prije svega u Siriji i u odnosima s Iranom, ali, dakako, i u sferi budućeg osiguranja nabave suvremenih vojnih sredstava i operacionalizacije ključnih energetskih projekata na svom teritoriju. Dakle, igra „toplo-hladno“ sa Zapadom iz sadašnje turske perspektive je po nju najpovoljnija varijanta.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like