Turska: Inflacija na najvišoj razini od 2002.

Turska je inflacija u prosincu porasla na 19-godišnji maksimum, potaknuta padom lire i nastojanjem predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da jeftinijim zaduživanjem učini tursku valutu manje ovisnom o stranim valutama, prenosi Al Jazeera.

Turska središnja banka smanjila je referentnu kamatnu stopu za 500 baznih bodova od rujna u nizu poteza koje je potaknuo Erdogan, koji je krenuo o radikalni obračun s visokim troškove posudbe kao izazovom za turska poduzeća i kočnicom gospodarskom rastu. Smanjenje je dovelo liru devaluaciju što je potaknulo rast potrošačkih cijena. Lira je ipak nadoknadila dio svojih gubitaka u prosincu nakon što je Erdogan uveo mehanizam koji obećava da će nadoknaditi štetu vlasnicima lire kada valuta oslabi na određenu razinu. Međutim, valuta je i dalje oko 31% slabija nego što je bila u rujnu kada je središnja banka počela snižavati kamatne stope.

Inflacija dovodi referentnu kamatnu stopu u Turskoj prilagođenu inflaciji na negativnih 22,08%, što je najniži realni prinos među tržištima u razvoju. Odluka o smanjenju referentne stope središnje banke za pet postotnih bodova dovela je do pada lire od oko 44 posto prošle godine, što je liru učinilo najslabijom među svim glavnim valutama koje prati Bloomberg. “Očekujemo da će se glavni trend inflacije još ubrzati do svibnja-lipnja”, rekao je Ozlem Bayraktar Goksen, glavni ekonomist tvrtke Tacirler Yatirim sa sjedištem u Istanbulu. “Ne vidimo promjenu referentne stope u prvom tromjesečju u skladu sa smjernicama središnje banke.”

Godišnji rast cijena hrane, koja čini otprilike četvrtinu potrošačke košarice, dosegnuo je u prosincu 43,8%, što je znatno iznad službene procjene središnje banke od 23,4%. Stopa inflacije u energetici porasla je na 42,93% u prosincu sa 32,14% u prethodnom mjesecu. Indeks temeljne inflacije pokazao je da su cijene artikala kao što su hrana i energija porasle na godišnjoj razini za 32%.

Iako je rastuća inflacija naštetila Erdoganovoj popularnosti uoči izbora 2023., on inzistira da će nastaviti s promjenom politike za koju je rekao da ima za cilj potaknuti proizvodnju i izvoz te smanjiti utjecaj međunarodnih tržišta na tursku monetarnu politiku. Središnja banka je u više navrata govorila da iza posljednjeg skoka cijena stoje samo prijelazni i netrajni čimbenici. “Mjesečna inflacija u Turskoj počet će usporavati u siječnju kako se lira stabilizira, a vlada suzbija neopravdana povećanja cijena”, rekao je ministar financija Nureddin Nebati u srijedu u televizijskom intervjuu. Središnja banka održat će sljedeći sastanak o određivanju kamatnih stopa 20. siječnja.

Komentari

komentar
You may also like