Turska je izašla iz Istanbulske konvencije

Turska je 12. ožujka 2012. postala prva država koja je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, zvanu skraćeno Istanbulska konvencija prema mjestu potpisivanja. Turska sada izlazi iz iste te konvencije, kazao je Erdogan, a prenosi AA.

Konvenciju su za sada potpisale 45 države uz EU. To su uglavnom sve države Europe, ali i neke države blizu Turske.

EU i SAD, očekivano, osuđuju potez Turske i doživljavaju ga kao nazadovanje u pravima žena. Naime, obiteljsko nasilje u poraslo za vrijeme epidemijskih mjera na globalnoj razini, prema WHO. Kritičari turskog povlačenja iz konvencije tvrde da je ovo daljnji zaokret prema sve konzervativnijoj Turskoj i okretanje leđa zapadnim vrijednostima.

Udruge, opozicija i dio građana u Turskoj oštro kritiziraju odluku Erdogana, a danas su se odvili i prosvjedi.

Turski predsjednik brani odluku kroz nekoliko argumenata. Tvrdi da borba Turske protiv nasilja nad fizički slabijima nije započela potpisivanjem Istanbulske konvencije, niti da će borba završiti napuštanjem tog dogovora. Tvrdi da su dovoljni postojeći zakoni. Osim toga, Erdogan i članovi njegove stranke AP tvrde da se radi o promicanju vrijednosti i propagande s kojom se ne slažu. Misle pretežito na dio konvencije koji spominje zaštitu prava svih seksualnih orijentacija. Turski vrh tvrdi da se radi o napadu na instituciju tradicionalne obitelji.

Komentari

komentar





You may also like