Turska je Rusiji odobrila izgradnju druge cijevi plinovoda „Turski tok“

Predsjednik uprave ruskog „Gazproma“ Aleksei Miller, jučer je izjavio, kako je ta tvrtka dobila dozvolu za izgradnju druge cijevi plinovoda „Turski tok“ do obale Turske.

S obzirom na ishodovanje potrebne dokumentacije, Miller je kazao kako početak eksploatacije obiju cijevi očekuje do kraja 2019.g.

„Realizacija projekta „Turski tok“ ide planiranim tijekom. On se, sukladno planu, istovremeno realizira na tri dijela: na obali Rusije i Turske, kao i u Crnom moru. Po dnu mora već je položeno više od 760 kilomatara cijevi… Izgradnja dijela na ruskoj obali (pokraj crnomorskog grada Anapa, op. GN.) bliži se završetku. U Turskoj su počeli radovi na izgradnji prihvatnog terminala“, izjavio je Aleksei Miller.

Čelnik Gazproma dodao je kako su upravo dobili dozvolu za polaganje druge cijevi u isključivom gospodarskom pojasu i turskim teritorijalnim vodama. Na taj način s turske su strane dobivene sve nužne dozvole za morsku trasu plinovoda, izjavio je Miller.

Podsjećamo: Turska je 17. siječnja objavila informaciju o početku gradnje prihvatnog terminala za „Turski tok“. Tvrtka South Stream Transport (operator morskog dijela projekta, op. GN.) u srijedu je izvijestila o početku gradnje tog terminala čije radove izvodi tvrtka Petrofac.





Obije cijevi po dnu mora polaže specijalizirani brod Pioneering Spirit, tvrtke Allseas, a prosječno se dnevno položi oko 4 kilometra cijevi. Gazprom je do 4. siječnja položio više od 700 kilometara cijevi ili oko 38% morskog dijela budućeg plinovoda. Polaganje prve cijevi trebalo bi završiti u ožujku ove godine, a druge tijekom 2019.g. Obje cijevi trebale bi na tursko kopno izići pokraj mjesta Kiykoy, oko 100 kilometara zapadno od Istanbula, a ukupna duljina cijevi po dnu Crnog mora iznosit će 930 km.

Izgradnja druge faze plinovoda „Turski tok“ prema Jugo-istočnoj Europi realizirat će se samo ukoliko to zatraži EU, nedavno je izjavio ruski predsjednik Vladimir Putin.

Prve isporuke plina kroz „Turski tok“ trebale bi početi u prosincu 2019.g., a svaka cijev imat će kapacitet prolaska od 15,75 milijardi m3 plina godišnje. Ukupna cijena projekta procjenjuje sa na 7 milijardi eura.





 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like