Turska je uhitila navodnih 15 operativaca izraelskog Mossada i objavila njihove fotografije

Turski medij Daily Sabah blizak državnom vrhu, objavio je danas fotografije 15 uhićenih navodnih operativaca izraelske obavještajne službe Mossad.

Uhićeni su osumnjičeni da su prikupljali informacije za izraelsku špijunsku agenciju preko palestinskih i sirijskih državljana u Turskoj. Iste su novine prošlog tjedna izvijestile da je 200 članova turske Nacionalne obavještajne organizacije (MIT) sudjelovalo u operaciji u kojoj su otkrili pet špijunskih ćelija koje su godinu dana djelovale u četiri turske pokrajine. Prema izvješću, viši operativac među uhićenima, nazvan samo “AZ”, je Mossadov časnik sa sjedištem u Njemačkoj koji je navodno bio zadužen za mrežu. AZ je navodno imao šest različitih pseudonima, a drugi agenti, svi arapskog porijekla, primili su stotine tisuća dolara u zamjenu za informacije o Palestincima u Turskoj.

Još jedan od špijuna, identificiran kao A.B. prema izvješću, navodno je prikupio informacije o tome kakve pogodnosti Turska pruža Palestincima koji se suprotstavljaju Izraelu u toj zemlji, piše The Jerusalem Post. Mossad je, navodno, bio jako zainteresiran za to kakvu podršku Turska i turska sveučilišta nude studentima iz Palestine i Sirije.

“Sreo sam se licem u lice s Mossadovim dužnosnikom. Naučio me šifrirati datoteke na prijenosnom računalu”, M.A.S. je rekao je Sabah. Turčin koji vodi tvrtku koja pomaže stranim studentima doći studirati u Turku, a navodno radi i za izraelsku obavještajnu agenciju je opisao kako je regrutiran i odveden u Švicarsku gdje su ga izraelski špijuni obučavali kako šifrirati i prenositi datoteke. Rekao je da je dobio oko 10 000 dolara u zamjenu za davanje informacija tijekom tri godine; dio novca poslan je putem Western Uniona, a dio mu je predan na istanbulskoj tržnici nakon što je pokazao osobnu iskaznicu.

Komentari

komentar





You may also like