Turska konačno odlučila priznati: testirali smo ruske S-400

Turska se konačno i službeno izjasnila u svezi prošlotjednih izvršenih testiranja kupljenih ruskih protuzračnih sustava S-400 Triumf u zoni svoga crnomorskog grada Sinope, kojima su se oštro protivile Sjedinjene Države i NATO savez. Ministar obrane Hulusi Akar danas je i konačno potvrdio tu vijest, što je nazvao glavnim poslom u okviru kupoprodajnog ugovora. Potvrdio je i kako su tijekom vježbi sve ispaljene rakete pogodile svoj cilj.

Testiranja su uobičajeni tehnički posao uključen u svaki ugovor o kupnji vojnog naoružanja, izjavio je turski ministar obrane, čije je riječi prenijela turska televizija NTV.

Akar je također izjavio kako „S-400 neće biti integrirani u sustav protuzračne obrane NATO saveza i da time Turska ispunjava sve svoje obveze u okviru saveza“. Pritom je dodao, kako turska kupnja ruskih raketnih sustava ne znači udaljenje te zemlje od NATO saveza, kao i to, da je Ankara još uvijek spremna nabaviti i američke proturaketne sustave Patriot.

Koliko će se sve ovo „svidjeti“ SAD-u i NATO savezu nije teško zaključiti, ali je zato teško očekivati da će zbog ovog poteza oni Tursku kazniti isključivanjem iz NATO saveza, bez obzira na određene inicijative takve vrste i u samom američkom Kongresu. U tom je smislu puno zanimljivije iščekivati, hoće li SAD sada željeti aktivirati ranije najavljene protuturske sankcije u sklopu Trumpovog zakona CAATSA, o sankcijskom djelovanju protiv protivnika Amerike, što bi bilo krajnje neugodno po daljnje odnose između dviju država koji su ionako vrlo loši. Hoće li Washington u tom smislu uopće nešto i poduzimati prije nadolazećih američkih predsjedničkih izbora, ili će taj problem rješavati neka  nova administarcija također treba vidjeti. U svakom slučaju Ankara je Washingtonu ponovo dala za misliti.

 

Turska počela testiranja kupljenih ruskih sustava PZO S-400





 

Komentari

komentar





You may also like