Turska kritizirala odluku Europskog suda o zabrani nošenja hidžaba na poslu

Europski sud je prošlog tjedna donio odluku po kojoj poslodavci imaju pravo dati otkaz ili kazniti zaposlenika zbog nošenja religioznih ili političkih simbola ukoliko takav vizualni izraz zaposlenika narušava “neutralnu sliku” tvrtke.

Predmet su pred sud donijele dvije žene iz Njemačke jer su im poslodavci dali otkaz nakon što su odbile na posao dolaziti bez hidžaba (marame) na glavi. Iako sud tvrdi da odluka nije narušavanje vjerskih sloboda i da se odnosi na sve religiozne i ideološke simbole, a ne samo na islamske, očekivano su stigle osude od dijela muslimana.

Turska je, preko glasnogovornika Ibrahima Kalina, izjavila: “Odluka Europskog suda o hidžabu na radno mjestu je još jedan udarac na prava muslimanskih žena i poslužit će huškačima protiv islama u Europi. Znači li ovo da koncept vjerskih sloboda ne uključuje muslimane?”, prenosi AP.

Odluku suda je komentirao i turski ministar vanjskih poslova u nedjelju: “Islamofobija, rasizam i mržnja su preuzeli Europu kao taoca. Odluka ne poštuje vjerske slobode i daje prave temelje za diskriminaciju”.

Pitanje nošenja hidžaba, nikaba, burki i  burkinija (kupaći kostim) na javnim površinama, plažama, bankama, državnim službama i na radnom mjestu stvara mnogo pravnih i etičkih dvojbi na tlu EU već nekoliko godina. Neka islamska obilježja su zabranjivana na teritoriju države ili pojedinih pokrajini u Francuskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Bugarskoj, Belgiji, Danskoj i Latviji. S druge strane, europski sudovi nisu konzistentni oko odluka zabrane kršćanskih križeva na radnom mjestu. Tako je Europski sud za ljudska prava nakon tri zabrane nošenja križeva, presudio 2013. da Nadia Eweida ipak smije nositi križ na radnom mjestu kontrole ulaska putnika na zrakoplove, a poslodavac joj je bio British Airways.

 





Komentari

komentar

You may also like