Turska krši Moskovski sporazum o primirju u Idlibu

Tursko topništvo u sirijskim regijama Idlib i Aleppo sve češće krši primirje, uspostavljeno 6. ožujka sukladno rusko-turskom sporazumu iz Moskve. Ruski mediji, koji se bave vojnom temetikom, priopćili su danas kako je turska vojska od početka travnja  nekoliko puta gađala položaje vladinih snaga na prostoru baze 46. pukovnije sirijske vojske zapadno od Aleppa. Radi se o strateškom vojnom objektu smještenom nedaleko od islamističkog uporišta – grada Atareba.  

Sinoć je grupa islamističkih snaga namjeravala izvršiti prodor na teritorij spomenute baze ali je naišla na snažan otpor sirijskog topništva. Nakon toga su po sirijskim snagama vatru otvorili turski višecjevni bacači raketa. Napad je prošao bez žrtava na sirijskoj strani.

Tursko topništvo i VBR-ovi istu su bazu napadali i 2. i 3. travnja.

Podsjećamo: nemali je broj analitičara koji smatraju kako se Ankara pažljivo priprema za moguće obnavljanje vojnih sukoba na sjevero-zapadu Sirije, gdje se, općenito gledano, ipak održava primirje sukladno spomenutom Moskovskom sporazumu. Naime, turska vojska je tijekom prošlog mjeseca pregrupirala svoje snage, kao i snage njoj odanih sirijskih oporbenih postrojbi, dovlačeći u Idlib nove količine vojne tehnike – oklop, haubice, VBR-ove i drugo ofanzivno oružje. Istodobno Ankara nije uspjela provesti ključan dio spomenutog sporazuma i očistiti „nepomirljive“ islamističke borce s južnih dijelova idlibške bojišnice. Radi se o sigurnosnom koridoru koji je trebao biti formiran sjeverno i južno od ključne prometnice M-4 koja povezuje gradove Aleppo i Latakiju i gdje je Turska na sebe preuzela  obvezu pacifikcije 6 kilometara široke zone sjeverno od nje, dok je Rusija imala obvezu učiniti to isto južno od navedene  prometnice.

Komentari

komentar
You may also like