Turska lira drastično pala u odnosu na američki dolar i euro

Turska lira dosegla je nove najniže vrijednosti u odnosu na američki dolar i euro. Analitičari okrivljuju niske kamatne stope i politiku “jeftinog novca” koju preferira predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi DW.

Turska lira je danas pala za 5% i time je došla do nove rekordno niske vrijednosti od 11,9990 prema američkom dolaru i 13,4035 prema euru. Turska lira je ove godine jedna od najslabijih valuta među tržištima koja se naglo razvijaju. Izgubila je 38% svoje vrijednosti ove godine, uključujući pad od 17% samo od početka prošlog tjedna. Većina analitičara upire prstom u neodgovorno monetarno popuštanje i niske kamatne stope kakve zagovara turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji je izvršio politički pritisak na središnju banku zemlje.

Turski građani pate od nagle inflacije. U Turskoj je ove godine inflacija skočila na gotovo 20 posto, što je oštetilo plaće, štednju i kupovnu moć. Erdogan je branio nedavno oštro smanjenje kamatnih stopa i obećao da će pobijediti u svom “ekonomskom ratu za neovisnost” iako sve više ekonomista i unutar Turske upozorava na njegov pristup.

Bivši zamjenik guvernera središnje banke Semih Tumen kojeg je Erdogan smijenio prošlog mjeseca napisao je na Twitteru: “Ovaj iracionalni eksperiment koji nema šanse za uspjeh mora se odmah napustiti i moramo se vratiti kvalitetnoj politici koja štiti vrijednost turske lire i prosperitet turskog naroda”.

Dok je lira pala, glavni indeks turskih dionica porastao je za 1,5% i to vjerojatno zato što su međunarodni ulagači nastojali iskoristiti niže tečajeve.

Komentari

komentar





You may also like