turska lira

Turska lira slabi na početku Erdoganovog novog mandata

Turska lira pala je na novu rekordno nisku razinu. Nastavila je pad u odnosu na američki dolar otkako je predsjednik Recep Tayyip Erdogan započeo svoj treći mandat. Lira je u danas oslabila za više od 6 posto, dosegnuvši 23,15 u odnosu na dolar. Turska valute je od imenovanja nove vlade gospodina Erdogana pala za dodatnih 8%, piše AP.

Od početka godine je oslabila za oko 20 posto. Vanjski ekonomisti kažu da lira pada zbog Erdoganovog inzistiranja na održavanju niskih troškova posuđivanja kako bi se potaknuo rast, unatoč snažnoj inflaciji. Ova ekonomska politika je u suprotnosti s konvencionalnim ekonomskim pristupima koji pozivaju na više kamatne stope kako bi se ukrotila inflacija.

Analitičari kažu da je Erdoganova vlada podupirala liru uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj prošlog mjeseca, koristeći rezerve strane valute kako bi držala tečaj pod kontrolom, ali i zadovoljstvo birača. Erdogan je u subotu ponovno imenovao Mehmeta Simseka, međunarodno cijenjenog bivšeg bankara, za ministra riznice i financija u svom novom kabinetu. Imenovanje je viđeno kao znak da bi nova administracija Erdogana mogla slijediti konvencionalniju gospodarsku politiku. Simsek, bivši bankar Merrill Lyncha koji je prethodno bio ministar financija i potpredsjednik vlade pod Erdoganom, vratio se u vladu nakon pet godina pauze od politike. Inflacija u Turskoj dosegla je vrhunac od nevjerojatnih 85% u listopadu prije nego što je u svibnju pala na 39.59%.

Komentari

komentar

You may also like