Turska ljuta na Berlin zbog podrške Grčkoj

Napetosti u grčko-turskim odnosima i dalje su visoke. Turska je još jednom negativno reagirala na činjenicu da je još jedna velika zapadna sila iskazala višestruku podršku Grčkoj. Ovoga puta Ankaru ljuti Njemačka, čija je ministrica vanjskih poslova danas kritizirala Ankaru zbog, između ostalog, osporavanja suvereniteta grčkih otoka u blizini njezine obale. An nalena Baerbock, koja je prošlog tjedan posjetila Grčku, a zatim Tursku, izjavila je da su “mnoga pitanja međunarodnog prava komplicirana, ali neka su i vrlo jednostavna. Grčki otoci ‒ Lesbos, Hios, Rodos i mnogi, mnogi drugi ‒ su grčki teritorij i nitko nema pravo postavljati pitanja u vezi toga”, prenosi ju dpa.

Drugim riječima, iznijela je očito, ali to je učinila u trenutku kada su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i drugi turski dužnosnici počeli dovoditi u pitanje ponašanje grčke vojske u istočnom Egeju. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu čak je optužio Njemačku da nije pošten posrednik i da je uvijek na strani Atene. Turska ima problem s navodnom militarizacijom otoka koji su vrlo blizu Turske i koji bi trebali imati neutralan vojni status po međunarodnim ugovorima.

Tom Ellis piše za Ahval kako šefica njemačke diplomacije nije zauzela stranu već je tijekom svog posjeta izravno kritizirala i Atenu zbog politike prema migracijama. Berlin, poput Washingtona i Pariza, ne “zauzima strane” u složenoj mreži grčko-turskih odnosa, piše kolumnist. Čvrsto se zalaže za dijalog dviju zemalja i mirno rješavanje svih nesuglasica koje postoje. “Berlin jednostavno pokušava biti racionalan što se tiče iracionalnih tvrdnji protiv grčkog suvereniteta, pa Berlin zapravo podupire očito. Ankara nastavlja skliskom stazom koja Turskoj može samo naštetiti. Umjesto toga, treba prihvatiti činjenicu da je Grčka članica EU, shvatiti da se prijeteća retorika, provokativne radnje i pretjerivanja bilo koje vrste mogu samo obiti o glavu te shvatiti da je revizionizam opasna politika koja se ne može tolerirati, pogotovo u Europi. Ako Turska smiri svoju retoriku, zaustavi svoje vojne prelete grčkih otoka, a njezina Narodna skupština poništi prijetnju ratom Grčkoj, atmosfera će biti pogodna za normalan, sadržajan i potencijalno učinkovit dijalog među susjedima. Pomirljivije diplomatsko ponašanje donijet će koristi njezinom gospodarstvu, poboljšati regionalnu ulogu Turske, a također će olakšati nabavu napredne vojne opreme, bilo da se radi o borbenim zrakoplovima ili podmornicama”, piše analitičar.

Komentari

komentar

You may also like