Turska može kupiti ruske zrakoplove Su-57, umjesto američkih F-35

Turski medij Yeni Safak objavio je jučer informaciju, pozivajući se na svoje izvore, kako Turska može kupiti ruske lovačke zrakoplove 5. generacije Su-57, umjesto američkih F-35.

To se može dogoditi ukoliko Sjedinjene Države blokiraju dogovorene isporuke svojih F-35 Turskoj zbog kupovine ruskih PZO i PRO sustava S-400.

„Ankara ne namjerava odustati od svog prava na zrakoplove, koje mora dobiti u lipnju“, navodi se u članku turskog medija.

Podsjećamo: u prosincu 2017.g. Turska i Rusija potpisali su kreditni sporazum o isporuci dviju baterija S-400. Također je dogovorena tehnička suradnja oko pokretanja proizvodnje S-400 u Turskoj. Sjedinjene Države i predstavnici NATO saveza u više su navrata iskazivali svoje nezadovoljstvo i zabrinutost tom turskom odlukom. Nedavno su se u Kongresu pojavile i prve inicijative o uvođenju sankcija protv Turske u slučaju operacionalizacije tog ugovora s Rusijom, a jedan od prijedloga iz vrha State Departmenta odnosio se na spomenutu blokadu isporuka američkih F-35. Na tu prijetnju odgovorio je šef turske diplomacije Mevlut Cavushoglu, obećavši, kako će Ankara u tom slučaju odgovoriti potezima protiv Washingtona.

Upravo u tom smjeru treba sagledavati i ovu vijest turskog medija. Ona ne znači kako će  se Ankara sada stvarno odlučiti na  kupnju ruskih zrakoplova. Radi se, prije svega, o njezinom jasanom signalu Washingtonu da ona ima alternativu. Jer teško je vjerovati kako bi Rusija propustila takvu prigodu ne samo u gospodarskom smislu (jer taj bi posao financijski bio vrlo unosan), već i po svoj prestiž, koji bi se ogledao u tome, da je u uvjetima svojih nikad lošijih odnosa sa SAD-om Moskva u stanju prodavati najsuvremenije oružje jednoj od ključnih članica NATO saveza.

Turski signal SAD-u zato je jasan i ozbiljan. Podsjetimo se i kako je malo tko vjerovao da će Rusija s Turskom ikada potpisati  ugovor o S-400, a  to se dogodilo. Zato pretpostavljamo kako Amerikanci dalje od svoje verbalne prijetnje blokadom isporuka F-35 Turskoj neće ići.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like