Turska namjerava surađivati s Rusijom u proizvodnji lovačkog zrakoplova

naslovna foto: turski zrakoplov F-16

Mnogo je točaka suradnje u pregovorima između Rusije i Turske. To uključuje niz pitanja vezanih uz razvoj turskog nacionalnog vojnog zrakoplova koji bi trebao napustiti hangar 2023. godine, izjavio je jučer, 5. prosinca, načelnik državnog resora obrambene industrije Ismail Demir.

„Postoji tip motora i određeni sustavi koje smo odabrali. Ali s vremenom će doći do promjena, razvoja, ažuriranja određenih sustava. Tijekom tog procesa mogu se održati i pregovori s Rusijom”, rekao je.

Demirove riječi prenosi medij Hurriyet. Ranije je objavljeno da Rusija i Turska pregovaraju o razvoju lovca pete generacije. Turska pokušava razviti vlastiti projekt lovca pete generacije u okviru programa TF-X. No, budući da nema dovoljno iskustva u ovoj industriji, zemlji je potreban strani partner sposoban postati donator tehnologije i pružiti pomoć u organizaciji proizvodnje, uključujući potrebne komponente i sklopove. Sjedinjene Države odbile su opskrbiti Tursku lovcima pete generacije F-35 u vezi s nabavom posljednjeg protuzračnog raketnog sustava S-400 od Rusije.

Komentari

komentar
You may also like