Turska napravila nadzvučni dron mamac koji će se lansirati iz drugih dronova

Turska državna tvrtka Turkish Aerospace Industries (TAI) tvrdi da je razvila nadzvučni metni (“target”) dron, piše Defense News. Dronovi mete su izumljeni za trening vojske koja ih obara dok simuliraju projektile ili avione. Danas imaju i širu primjenu.

Turkish Aerospace Industries je u promotivnoj knjižici rekao da je nadzvučni dron dio projekta SIMSEK High Speed ​​Target Drone. Simsek je turska riječ za “munju”. TAI je također razvio algoritme za let u okviru programa. Dužnosnik tvrtke rekao je da će se dron koristiti u elektroničkim napadima, elektroničkoj podršci i misijama gdje je potreban “mamac”. Također će se moć koristiti kao “kamikaza” dron i ponijeti 5 kg eksploziva.

Dron dugačak 3 metra, koji je sada u fazi testiranja, ima mini-turbomlazni motor koji mu pomaže da leti  brzinom od nešto preko jednog Macha. Lažni dron bit će lansiran s drugih TAI-jevih bespilotnih letjelica, Anka i Aksungur, kao i iz aviona. Njime će upravljati kontrolne stanice dronova Anka i Aksungur.

U srpnju 2020. TAI je lansirao dron Şimşek iz  većeg drona iste tvrtke zvan Anka. Time je turska vojna industrija ušla u povijest lansirajući po prvi put metni dron iz druge bespilotne letjelice. Turska industrija vojnih dronova je u zamahu, a nakon Sirije, Nagorno Karabaha i Ukrajine, turski dron TB2 tvrtke Bayraktar na glasu je kao efikasan i jeftin dron.

Komentari

komentar





You may also like