Turska napustila svoju posljednju vojnu bazu okruženu sirijskim vojnicima (video)

Turska vojska napustila je svoju posljednju bazu, opkoljenu sirijskom vojskom u sjeverozapadnom dijelu Sirije. Radi se o bazi u regiji Tel al-Akhdar smještenoj  jugozapadno od drugog po veličini sirijskog grada Aleppa. Bazu će preuzeti sirijska vojska,  navodi u srijedu, 30. prosinca, medij Al-Masdar News.

Povlačenje turskih snaga iz Tel al-Akhdara završeno je 20 dana nakon početka radova na demontaži baze. Broj kamiona koji su sudjelovali u izvlačenju osoblja, vojne opreme i inženjerskih konstrukcija procjenjuje se na nekoliko desetaka.

Nakon ovog povlačenja, turska vojska više ne kontrolira niti jednu bazu ili promatračku točku na teritorijima sjeverozapadne Sirije, koje su od početka 2020. i velike ofanzive sirijske vojske na regiju Idlib i zapadni dio regije Aleppo bile u potpunosti okružene vladinim snagama iz Damaska, navodi spomenuti medij.

Podsjećamo: Turska je odlučila napustiti neke svoje vojne utvrde u posljednjoj sirijskoj zoni deeskalacije Veliki Idlib (obuhvaća regiju Idlib i dijelove regija Hama, Aleppo i Latakia), koje su okružene sirijskim vojnicima. Pretpostavlja se kako je ovo tursko povlačenje provedeno  na inicijativu Rusije, koja je prethodno pregovarala s Ankarom o predaji tih položaja sirijskim vladinim snagama.

 





Komentari

komentar

You may also like