Turska ne odustaje od ruskih sustava S-400

Turska se ne miri s američkim zahtjevima za otkazom razmještaja od Rusije kupljenih protuzračnih sustava S-400 Triumf na svom teritoriju, usprkos snažnim pritiscima Washingtona, koji uključuju i uvedene sankcija protiv turske vojne industrije i izbacivanje  Ankare iz programa proizvodnje zrakoplova 5. generacije F-35.

O toj temi izvješćuje i Bloomberg, koji prenosi riječi glasnogovornika turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana – Ibrahima Kalina:

“Kad nam druga zemlja dođe s maksimalističkom pozicijom i izloži zahtjeve u duhu, ‘ili će to biti naš način ili nikako’, onda nas ovaj pristup gura u drugim smjerovima.” Koji su to smjerovi, nije otvoreno kazao ali je jasno kako aludira na Rusiju.

Nakon što je već ranije uveo sankcije turskom Uredu za obrambenu industriju – SBB, Washington je objavio kako “neće tolerirati značajne dogovore s ruskim obrambenim i obavještajnim sektorom“.

Kalin je kazao kako je između Turske i Rusije bilo pojedinih nesuglasica ali one su eliminirane konstruktivnim dijalogom, a Ankara računa na to isto i sa Sjedinjenim Državama.

Turska, rekao je Kalin, može “raspolagati sustavima S-400 na takav način da ne krši NATO-ov obrambeni sustav“.





Kazao je kako se  ta pitanja „mogu riješiti konstruktivnim dijalogom na otvoren i iskren način“, ali da „američki kreatori politike moraju shvatiti koliko ozbiljno shvaćamo ta pitanja. Odluka o kupnji S-400 nije donesena preko noći“.

 

 





Komentari

komentar

You may also like