Turska nezadovoljna odlukom Kosova o otvaranju veleposlanstva u Jeruzalemu

Jučer smo objavili vijest o uspostavi izraelsko-kosovskih diplomatskih odnosa i namjeri Prištine da otvori svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu, što je neprihvatljivo za arapske i druge muslimanske zemlje svijeta s obzirom na sporove koje one s Izraelom tradicionalno vode u svezi statusa toga grada – kojeg sve tri glavne monoteističke religije (kršćanstvo, islam i judaizam) smatraju svetim i jednim od ishodišta svoje vjere (vidi poveznicu ispod teksta).

Upravo je stigla potvrda takvih razmišljanja, najprije iz Turske.

Tamošnji medij Daily Sabah navodi u utorak, 2. veljače, kako je Turska kritizirala Kosovo zbog obećanja da će otvoriti veleposlanstvo u Jeruzalemu, tvrdeći kako tme krši rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i međunarodno pravo općenito. To je kazao glasnogovornik turskog Ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy.

Izraelska ministrica vanjskih poslova Gabi Ashkenazi izjavila je tijekom jučerašnje svečanosti, praćene posredstvom videokonferencije, kako je Izrael odobrio “službeni zahtjev Kosova za otvaranje veleposlanstva u Jeruzalemu”.

Kako je naglašeno u turskom Ministarstvu vanjskih poslova, ovaj potez Prištine “neće služiti cilju Palestine” i naštetit će rješenju palestinskog pitanja po načelu “dvije države za dva naroda”.

Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose!





 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like