Turska obećala Francuskoj „oštar odgovor“ zbog zabrane „Sivih vukova“

Nakon rasta napetosti između armenske i turske etničke zajednice u Francuskoj, vezano uz vojni sukob u Nagorno Karabahu gdje Ankara otvoreno stoji iz Azerbajdžana i njegove vojne operacije, francuska vlada odlučila je zabraniti djelovanje turske ekstremno desne organizacije „Sivi vukovi“. Naime prošloga tjedna u Lyonu je izbio fizički sukob između turskih nacionalista i Armeneca (naslovna foto), kada su bile ranjene četiri osobe (info: AP).

U četvrtak, 5. studenog, tursko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako će Turska dati „oštar odgovor“ na odluku Francuske o zabrani te ultranacionalističke organizacije, vezane s glavnim koalicijskim partnerom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana – strankom Nacionalistički pokret.

„Sivi vukovi“ predstavljaju „vojno krilo“ te stranke, koja je u koalicijskom savezu s Erdoganovom Strankom pravde i razvoja

U odgovoru turskog MVP negira se i samo postojanje te organizacije u Francuskoj te se dodaje kako Francuska mora „zaštititi slobodu okupljanja i identiteta Turaka u Francuskoj“. „Odgovorit ćemo na ovu odluku na najoštriji način“, rečeno je u turskom MVP.

Podsjećamo: francuska vlada navedenu je odluku donijela nakon što su prošloga vikenda vandali grafitima i simbolima turskih nacionalista oskvrnuli memorijalno središte genocida nad Armencima u Osmanskom carstvu. Tada je francuski ministar unutarnjih poslova donio odluku o zabrani francuske podružnice „Sivi vukovi“ („Boz kurt“), naglasivši kako oni šire diskriminaciju i mržnju, te sudjeluju u nasilju.

 

Komentari

komentar

You may also like