Turska očekuje depozit od 20 milijardi dolara od Saudijske Arabije nakon obnove diplomatskih odnosa

Turska će uskoro primiti početni depozit od 10 milijardi dolara od Saudijske Arabije u turske obveznice i račune nakon obnove diplomatskih odnosa između turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, izvijestio je sinoć Middle East Eye.

Saudijska Arabija će položiti početnih 10 milijardi dolara u turske državne obveznice i račune, objavile su jučer turske novine Dunya, pozivajući se na izvore iz državne blagajne. Turska očekuje depozit od ukupno 20 milijardi dolara od Saudijske Arabije kako bi ojačala svoje devizne rezerve. Jedan izvor iz turskedržavne riznice rekao je za Middle East Eye da su u tijeku tehnički pregovori o primanju 20 milijardi dolara od Saudijske Arabije. U lipnju se saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman sastao s Erdoganom u Turskoj nakon četverogodišnje stanke. Turska je odustala od sudskog postupka u kojem se sudilo saudijskim agentima optuženima za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija u saudijskom veleposlanstvu u Istanbulu. Nakon posjeta prijestolonasljednika, i Turska i Saudijska Arabija odlučile su produbiti trgovinske, energetske i vojne veze te političku i regionalnu suradnju.

Ranije ovog mjeseca, turski ministar financija Nureddin Nebati rekao je da će Turskoj trebati 30 do 35 milijardi dolara za financiranje deficita tekućeg računa. Ruska državna tvrtka Rosatom pristala je prebaciti 15 milijardi dolara Turskoj za izgradnju 20 milijardi dolara vrijedne nuklearne elektrane Akkuyu, objavio je Bloomberg ranije ovog mjeseca citirajući dužnosnike koji su otkrili da je početnih 5 milijardi dolara već primljeno. Na temelju vlastitih proračuna, Hakan Kara, bivši glavni ekonomist Turske središnje banke, rekao je da su se rezerve Turske povećale za 7.3 milijarde dolara. Turska također traži slične izvore depozita iz UAE i Katara, rekla su dva odvojena turska izvora za Middle East Eye.

Komentari

komentar

You may also like