Turska odbija zatvoriti svoj zračni prostor za Rusiju

Imperativ je da zračni prostor Turske ostane otvoren, izjavio je u petak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u trenutku kada su brojne zapadne zemlje uvele zabranu zračnog prostora Rusiji zbog rata u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Važno je ne samo za Tursku, već i za države koje su izložene sankcijama (Rusija, op.GN) i njihove građane da je ovaj zračni prostor otvoren“, kazao je šef turske diplomacije i dodao kako bi njegovo zatvaranje bilo pogrešno sa strateškog gledišta i u humanitarnom smislu. To je izjavio nakon sastanka čelnika diplomacija zemalja članica NATO saveza.

Cavusoglu je također naglasio da na Diplomatskom forumu u Antaliji idućeg tjedna, “ukoliko uvjeti dozvole”, žele organizirati sastanak ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova i ministra vanjskih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe. Diplomatski forum u Antaliji održat će se od 11. do 13. ožujka.

Turski ministar vanjskih poslova najavio je spremnost Ankare da učini sve kako bi prekinula neprijateljstva između Rusije i Ukrajine, prenosi ista agencija.

Govoreći na konferenciji za medije nakon sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu, Cavusoglu je izvijestio partnere NATO-a o ” uravnoteženoj i odlučnoj ” politici Turske u regiji i izjavio:

“Formiranje humanitarnih koridora je važno pitanje, ali apsolutni prioritet za nas je okončanje rata.” Podsjećamo da je glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg danas izjavio kako NATO podupire stvaranje koridora za izvlačenje civila iz ukrajinskih gradova i dostavu humanitarne pomoći. To je, zapravo, isto ono što Rusija već nekoliko dana traži, želeći izbjeći stradavanje civila u borbama za ovladavanje opkoljenim gradovima.





Ovdje moćemo dodati i vijest da su danas telefonski razgovarali i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i britanski premijer Borisom Johnsonom (info: Anadolu). Posebno su razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i odnosima Turske i Velike Britanije.

Erdogan je istakao da nastavlja poduzimati potrebne napore u cilju hitnog prekida vatre kao i okončanja ruskog napada na Ukrajinu i ponovio kako Ankara očekuje iskrenu potporu njenih saveznika u okviru NATO-a u borbi protiv terorizma.

 





Komentari

komentar

You may also like