Turska odbila sudjelovati u protuiranskom „cirkusu u Varšavi“

Turski medij Hürriyet Daily News, u srijedu, 13. veljače, piše, kako su se dva važna događaja o stanju na Bliskom istoku  vremenski poklopila: konferencija o Bliskom istoku u Varšavi (13.-14. veljače) i redoviti trostrani summit između Rusije, Irana i Turske u ruskom gradu Sočiju, koji počinje 13. veljače.

Prvi događaj odvija se pod okriljem Sjedinjenih Država i ima potpuno protuiranski karakter, što je izazvalo nesuglasja čak i između američkih zapadnih saveznika, dok summit u Sočiju ima konstruktivan karakter i usmjeren je na snižavanje razine nasilja u Siriji i iznalaženje političkog riješenja sukoba u toj zemlji. Turska je odbila sudjelovati u radu konferencije u Varšavi, a službena Ankara je od početka ukazivala na njezin protuiranski karakter i zato se odlučila od nje distancirati, navodi turski medij.

„Političko sudjelovanje Turske na takvom susretu, koji je usmjeren protiv jedne zemlje, nalazi se izvan dnevnog reda“, kazao je za spomenuti medij visokopozicionirani turski diplomat. „Zato mi nećemo poslati nikakvog predstavnika na taj skup. Naše veleposlanstvo u Varšavi pratit će rad konferencije“, kazao je neimenovani turski diplomat.

Podsjećamo: spomenuta konferencija u Varšavi, koja se održava na inicijativu SAD-a, izazvala je niz reakcija u zemljama EU, upravo zbog njezinog protuiranskog karaktera, do te mjere da su pojedine zemlje razmišljale o slanju nižepozicioniranih diplomata na njezin rad. Od sudjelovanja na konferenciji odustali su i njemački i francuski ministri vanjskih poslova, što jasno ukazuje koliko je njihovo protivljenje jednostranom američkom povlačenju iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz svibnja prošle godine i isto takvo američko uvođenje sankcija protiv Teherana. Upravo su Njemačka i Francuska, ali i Velika Britanija, pokrenuli i de facto nedavno uspostavili zajednički mehanizam koji bi omogćio zaobilaženje američkih sankcija u trgovini EU s Iranom, kroz osnivanje zajedničke tvrtke triju država sa sjedištem u Parizu, njemačkim menadžmentom i britanskim nadzorom, čiji su osnivači vlade triju država.  Također je važno napomenuti kako je i Iran oštro reagirao na varšavsku konferenciju, nazvavši je „cirkusom u Varšavi“ i neprijateljskim korakom poljske strane.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like