Turska odbila tri ruska ratna broda: Zabranjem im je ulaz u Crno more!

Turska je odbila zahtjev Rusije za plovidbu nekoliko brodova kroz tjesnace Bospor i Dardaneli, izjavio je sinoć ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za lokalni Haber Turk TV.

Pozivajući se na Konvenciju iz Montreuxa iz 1936., koja Turskoj daje ovlast da ograniči prolaz kroz tjesnace, Ankara je uljudno rekla Moskvi da to neće biti dopušteno, rekao je Cavusoglu. “Rusija je 27. i 28. veljače željela povesti četiri broda kroz tjesnac, ali prema našoj evidenciji, tri od njih nisu bila registrirana u matičnim bazama na Crnom moru. Stoga smo Rusiji rekli da prolaz tim brodovima nije dopušten, a Rusija nam je rekla da onda neće poslati brodove u tom smjeru .O tome smo danas službeno obavijestili sve države potpisnice Konvencije iz Montreuxa”, dodao je. “Na prijateljski način rekli smo Rusima da ne šalju ove brodove. Rekli smo Rusima i drugima da se ne ljute, jer je Konvencija na snazi i mi ćemo je provesti”, rekao je Cavusoglu.

Agencija Reuters objavila je ranije ovog tjedna da najmanje četiri ruska broda – dva razarača, fregata i obavještajni brod – čekaju na odluku Turske da prijeđu iz Sredozemnog u Crno more. Fregata i razarač zatražili su prolazak ovog tjedna, navodi agencija. SAD su izrazile “zahvalnost” za potez Turske da zatvori tjesnac. Ukrajinski veleposlanik u Ankari rekao je da je Kijev “zahvalan” Turskoj na “pedantnoj” provedbi pakta. Bospor i Dardaneli povezuju Egejsko more (dio Sredozemnog mora), Mramorno (malo more između tjesnaca) i Crno more koje je od izuzetne strateške važnosti. Više o tome što je Konvencija iz Montreuxa pročitajte ovdje.

Komentari

komentar

You may also like