Turska opet kupuje ruske S-400 protuzračne sustave?

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u intervjuu za NTV da će Ankara nesumnjivo kupiti drugu pošiljku sustava protuzračne obrane S-400 od Rusije.

Aleksandar Mihejev, izvršni direktor ruskog državnog prodavača naoružanja Rosoboroneksoort (dio državne korporacije Rostec), rekao je na tijekom nedavnog vojnog sajma “Army 2021” kako očekuju dodatni ugovor za isporuku sustava S-400 Turskoj. Očekuju da će ugovor biti potpisan prije kraja ove godine, piše Vedomosti.

Rusija i Turska sklopile su okvirni sporazum za isporuku četiri S-400  sustava u iznosu od približno 2,5 milijardi dolara 2017. godine. Taj potez Turske izazvao je oštre kritike i pritisak iz Washingtona. Naime, Turska je dio NATO saveza, a Washington nije zadovoljan kupnjom moćnog ruskog naoružanja.

Ravnatelj ruskog Centra za analizu strategija i tehnologija, Ruslan Puhov vjeruje da situacija oko drugog ugovora ostaje nepredvidiva zbog nepredvidive osobnosti turskog vođe. “Erdogan bi mogao potpisati drugi, pa čak i treći ugovor o kupnji sustava S-400, ali može i odbiti potpisati bilo što jer će to ovisiti o tome što smatra najboljim za sebe i njegovu politiku”, istaknuo je stručnjak. Turski lider nastoji povećati svoju važnost u očima NATO-a i Zapada, ali istodobno pokušava voditi neovisnu vanjsku politiku, rekao je Puhov. Samo će vrijeme pokazati hoće li se njegovi napori da osigura vanjskopolitičku neovisnost, prije svega od SAD-a, pokazati uspješnim, primijetio je analitičar za Vedomosti.

Prema istraživaču iz Instituta za orijentalne studije ruske akademije znanosti, Amuru Gadžijevu, Zapad neće moći odgovarajuće uzvratiti ako Turska opet kupi ruske oružane sustave. Odnosi između Ankare i Washingtona već su napeti, a brojni turski pojedinci i agencije pod sankcijama te je Turska uklonjena iz programa proizvodnje lovaca F-35. Prema riječima stručnjaka, zapadne zemlje ostale su bez načina da izvrše dodatni pritisak na Erdogana.Osim toga, turska administracija uspjela je stvoriti mehanizam za suprotstavljanje pritisku Zapada, pa čak i ako dođe do novog vala sankcija, to neće utjecati na Tursku mnogo, istaknuo je analitičar za TASS.

Komentari

komentar
You may also like