Turska optužila Kurde za eksploziju na sjeveru Sirije

Tursko Ministarstvo obrane optužilo je u Turskoj zabranjenu Radničku stranku Kurdistana (RSK) i s njom povezane postrojbe za samoobranu sirijskih Kurda (YPG) za aktiviranje eksplozivne naprave u sirijskom pograničnom gradu Ras al-Ayn, pričemu je poginulo 5 osoba, a 12 ih je ranjeno.

U turskom je Ministarstvu kazano kako su se „terorističke organizacije RSK i YPG opet usmjerile na civile, s ciljem potkopavanja atmosfere mira i povjerenja u zoni operacije „Izvor mira“.

Podsjećamo: vojna operacija turske vojske „Izvor mira“ na sjeveru Sirije, u pograničnoj zoni s Turskom (od rijeke Eufrat na zapadu do granice s Irakom na istoku), pokrenuta je u listopadu 2019. g., a zaustavljena je nakon što su Ankara i Washington 17. listopada priopćili o postignutom sporazumu, prema kojemu će se u roku od 120 sati sve kurdske vojne postrojbe povući iz zone široke 30 kilometara od granice u dubinu sirijskog teritorija. Tu, tzv. sigurnosnu zonu, Ankara nastoji konrtolirati samostalno nakon što su američke postrojbe u tome odbile aktivno sudjelovati.

 

Komentari

komentar





You may also like