Turska optužuje Francusku za destruktivnu politiku u Libiji

Nastavlja se rat riječima između Ankare i Pariza vezano uz Libiju i ulogu koju svaka od njih, sukladno svojim interesima, igra u tamošnjem vojnom i političkom sukobu. Tako smo prije nekoliko dana objavili tekst o oštroj reakciji Pariza vezano uz poteze Ankare i činjenicu da je Turska saveznica u NATO-u, a da se tako, prema francuskom gledištu, ona ne ponaša (vidi slijedeću poveznicu).

Francuska: NATO ne smije „zabijati glavu u pijesak“ pred ponašanjem Turske

U njemu je, također, bio prenesen i turski odgovor na francuske optužbe i najavu promjene smjera francuske politike prema tom pitanju. Međutim na tome se, očito, neće stati.

U sinoćnjem intervjuu za CNN Türk,  turski ministar vanjskih poslova Mevlut Chavushoglu izjavio kako bi se rat i krvoproliće u Libiji mogli protegnuti još na najmanje deset godina kada bi Libijska nacionalna vojska – LNA, pod zapovjedništvom Khalife Haftara ušla u Triploli i kada bi rat dobio karakter dugih uličnih borbi. Tada bi tu sjevernoafričku zemlju očekivao potpuni kaos.

Ankara se zalaže za postizanje sporazuma o dugotrajnom prekidu vatre u Libiji pod egidom UN-a i zaštitu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti te zmlje, izjavio je turski šef diplomacije. Komentirajući nedavni posjet visoke turske delegacije u Tripoli, koju je on sam predvodio, Cavushoglu je naglasio kako će Ankara nastaviti pružati odlučnu potporu međunarodno priznatoj libijskoj vladi nacionalnog jedinstva. U odnosu na pitanje, je li turska strana o tom posjetu izvijestila Washington ili Moskvu, turski šef diplomacije je odgovorio kako Turska „o svojim planovima nikoga nije izvijestila“.





Istodobno je operaciju Europske unije o osiguranju međunarodnog embarga na isporuke oružja Libiji nazvao „besmislenom inicijativom“ i „kozmetičkim“ korakom s ciljem pokazivanja kako je i EU u Libiji prisutna. Ankara je ona koja je promijenila ravnotežu snaga u Libiji i čitavi je svijet priznao tu činjenicu, kazao je dalje Cavusoglu, dodavši, kao se Haftara (više) ne može smatrati sudionikom međulibijskog pregovaračkog procesa. Istodobno je visoko ocijenio tursku suradnju s Rusijom po pitanju Libije, dok je za Francusku kazao kako „djeluje protiv interesa NATO-a, poduzimajući destruktivne poteze na sjeveru Afrike“.

„Bez potpore samih Libijaca, bilo kakav sporazum između Turske i Rusije ostat će na papiru. S takvim razmišljanjem slaže se i Sergej Lavrov (ruski ministar vanjskih poslova). Ovih smo dana mi telefonski razgovarali. Nakon što se usuglase tehnički detalji, moći ćemo se ponovo susresti. Posjet ruske delegacije dogodit će se u narednim danima“, kazao je turski ministar.

Istodobno je dodao kako Turska po Libiji surađuje i sa SAD-om i da su do određenog sporazuma došli i predsjednici Erdogan i Trump. Dogovoreno je formiranje radne skupine, koje će razgovarati o tehničkim stvarima. „U slijedećoj fazi može doći do susreta na razini ministara“, kazao je Cavusoglu.





Naravno kako sve ipak nije tako jednostavno kako to predočava iskusni turski šef diplomacije. EU možda je nejedinstvena, ali pojedine njezine snažne članice itekako imaju svoje interese na libijskom tlu od kojih će teško odustati. Osim toga teško je vjerovati da bi Turska, na neki svoj način, mogla spojiti (ili barem učiniti međusobno snošljivima) interese SAD-a i Rusije po libijskom (ili bilo kojem drugom bliskoistočnom pitanju). Za Washington i Moskvu u takvim stvarima nisu nužni posrednici. Ali se isto tako ne može negirati kako je Turska i u tom smislu sebe prilično dobro pozicionirala pa se ništa unaprijed niti ne smije odbacivati.

A o složenim američko-ruskim odnosima u Libiji i čitavom Bliskom istoku najbolje govori i naša nedavna analiza, koju možete vidjeti na poveznici ispod teksta.

Zoran Meter: Amerikanci Rusima: „Kupite prnje s Bliskog istoka“

 

Komentari

komentar

You may also like