Turska oštro osudila SAD zbog ukidanja oružanog embarga Cipru

Foto: marlpoint.nl

Turska je oštro reagirala na američku odluku o ukidanju embarga na isporuke oružja Cipru. Sinoć je tursko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo kako ta odluka američke administracije „truje nadu za mir u istočnom Sredozemnom moru i da je nespojiva s duhom savezništva između Turske i SAD-a“ (info: agencija Anadolu).

Potezi SAD-a ignoriraju „ravnopravnost i ravnotežu između dviju zajednica na otoku (ciparske i grčke, op. GN.)“, naglašava tursko MVP, i dodaje, kako će ovaj potez Bijele kuće „nesumnjivo, naštetiti naporima za rješenje ciparskog pitanja“. Ovaj potez Washingtona nedopustiv je i s gledišta nastavka ulaganja napora za smanjenje napetosti u istočnom Sredozemnom moru, kazano je.

Ako SAD ponovo ne razmotre ovu svoju odluku Ankara će poduzeti „odgovarajuće mjere“, upozorava tursko Ministarstvo – pritom ne precizirajući o čemu se radi.

Podsjećamo: u utorak je američki državni tajnik Mike Pompeo u telefonskom razgovoru s ciparskim predsjednikom Nikosom Anastasiadisom izjavio kako će Sjedinjene Države ukinuti embargo na isporuke oružja Cipru, a razgovaralo se, kako je kazao, o „jačanju odnosa između dviju zemalja u sferi sigurnosti“.

Turska je još krajem 2019.g. upozorila SAD kako će njihovi potezi za ukidanje embarga na izvoz oružja Cipru, koji traje već 30 godina, isprovocirati „opasnu eskalaciju“ u Istočnom Sredozemlju. Radilo se o reakciji Ankare na prethodnu odluku američkog Kongresa, o prekidu spomenutog embarga – uvedenog 1987. godine. Ta je odluka Kongresa izglasana, kao jedna od mjera iz zajedničkog paketa suprostavljanja „destruktivnim“ potezima Turske na Bliskom istoku i istočnom dijelu Sredozemnog mora – tj. turskoj vojnoj operaciji na sjevero-istoku Sirije početkom listopada prošle godine, kao i geološkim bušenjima u isključivom gospodarskom pojasu Republike Cipra. A jedna od glavnih kritika od strane Kongresa prema Ankari bila je turska kupnja ruskog protuzračnog sustava S-400.





Cipar je podijeljen 1974.g. na većinski grčki i manji (oko jedne trećina ukupne površine otoke) turski dio Cipra. Te je godine turska vojska izvršila vojnu invaziju na otok, u njegove dijelove, većinski naseljene turskim stanovništvom. Nakon te intervencije uspostavljena je tzv. Turska Republika Sjeverni Cipar, čiju nezavisnost od Nikozije, osim Turske, do sada nije priznala niti jedna država članica UN-a.

Komentari

komentar





You may also like