Pal Jonson švedska

Turska otkazala posjet švedskog ministra obrane nakon što je Stockholm dopustio protuturske prosvjede

Turski ministar obrane Hulusi Akar rekao je u subotu da je planirani posjet švedskog kolege Ankari otkazan nakon što su švedske vlasti dopustile prosvjede u Stockholmu.

“U ovom trenutku posjet švedskog ministra obrane Pala Jonsona 27. siječnja postao je besmislen. Stoga smo posjet otkazali”, rekao je Akar, prenosi AA. Švedski ministar obrane Jonson planirao je putovati sljedeći tjedan u Ankaru na poziv turskog kolege dok se nordijska država nada pridobiti Tursku da ratificira njezinu kandidaturu za članstvo u NATO-u.

Akar je rekao da je razgovarao o nepoduzimanju mjera u vezi s prosvjedima u Švedskoj protiv Turske s predsjednikom Tayyipom Erdoganom i prenio njegovu reakciju švedskom kolegi na marginama sastanka kontaktne skupine za obranu Ukrajine. “Neprihvatljivo je ne poduzeti korak i reagirati na to (prosvjede). Nužne stvari trebale su se učiniti, morale su se poduzeti mjere”, rekao je Akar prema priopćenju turskoga ministarstva obrane.

Turska je u petak pozvala švedskog veleposlanika zbog toga što su vlasti dopustile prosvjed predviđen za subotu pored turskog veleposlanstva u Stockholmu na kojemu bi trebala biti spaljena muslimanska sveta knjiga Kuran. Prije desetak dana, sam Erdogan je kritizirao Švedsku jer su se na njezinom teritoriju odvili prosvjedi u kojima su kurdski aktivisti objesili lutku koja predstavlja turskog predsjednik.

Erdogan bijesan nakon što su prosvjednici u Švedskoj objesili njegovu lutku





Komentari

komentar

You may also like