Turska ozbiljno razmišlja o kupnji ruskih zrakoplova Su-35

Turska vlada razmišlja o promjeni dobavljača, nakon što je Washington Ankaru isključio iz programa proizvodnje zrakoplova 5. generacije F-35, što je kazna zbog njezine kupnje ruskih sustava PZO S-400. O tome je izvijestila turska novina Yeni Safak, pozivajući se na vlastiti izvor.

Nakon što su Sjedinjene Države povukle spomenuti sankcijski potez, turska je vlada počela tražiti alternativno riješenje. Već su počeli pregovori vlade i turske vojske, navodi spomenuti medij. Državna tijela, zadužena za kupnju, poslala su upite u tajništvo za vojnu industriju, turski vojni stožer i druge institucije s molbom za procjenu ruskog prijedloga.

Ako ta varijanta bude odobrena, Ankara će se dogovarati s ruskim izvoznikom naoružanja „Rosoboroneksport“. A o spremnosti Moskve za prodaju Turskoj Su-35 već je ranije govorio i predsjednik ruske državne korporacije „Rosteh“ Sergey Chemezov.

Podsjećamo: nakon što su početkom srpnja počele isporuke ruskih raketnih sustava S-400 Turskoj, Washington je Ankaru isključio iz programa proizvodnje zrakoplova F-35, a razmišlja i o zabrani izvoza tih zrakoplova turskim zračnim snagama, iako je Ankara, navodno, već u potpunosti platila 4 takva zrakoplova, a namjeravala ih je kupiti 100-tinjak. Potpuno izbacivanje Turske iz spomenutog programa provest će se do travnja 2020. godine.

Nakon pojave prvih informacija o mogućoj turskoj kupnji ruskih vojnih zrakoplova opet se javljaju razmišljanja brojnih zapadnih stručnjaka kako se to neće dogoditi, kako se radi o turskom političkom blefu za ostvarivanje pojedinih benefita i sl., jednako kao što su govorili i nakon pojave prvih informacija o konkretnijim rusko-turskim pregovorima o kupnji S-400. Ali njih vlastite pogreške i stvarni život očito nisu ništa naučili, te se oni i dalje radije rukovode željenim nego realnim. Jer Turska je posljednjih godina već dokazala sposobnost za donošenje samostalnih strateških odluka vojno-sigurnosnog karaktera, bez prethodnog odobrenja ili berem „moralne“ potpore od strane njezinih zapadnih saveznika, a kako je to bilo ranije. Osim toga, turski državni vrh već je najavio svoju spremnost za odgovor na američke sankcije. Nedavno je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan izjavio kako su moguće obustave kupnje proizvoda američke korporacije Boeing i ne samo nje. „Vi nama ne dajete F-35? … Mi ćemo zbog toga poduzeti mjere, tražit ćemo varjante na drugom mjestu“, izjavio je turski čelnik. I u turskim i u ruskom medijima, ali i analitičkim krugovima, proteklih se mjeseci spominjala i mogućnost za razmatranje prodaje Turskoj i ruskih zrakoplova Su-57, koji je zrakoplov 5. generacije za razliku od Su-35 koji je generacije 4++. Ali Su-35 je svoju visoku vojnu učinkovitost upravo dokazao na sirijskim bojišnicama, a osim toga, već ga je kupila i kineska vojska, a to upravo čini i vojska Indonezije, dok je još niz drugih zemalja, uključno i onih arapskih, za isto također ozbiljno zainteresiran.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like