Turska prvi put napala američke položaje u Siriji?

Prema izvješću libanonskog TV kanala Al Mayadeen, turske snage danas su intenzivno napale nekoliko položaja u sjevernoj sirijskoj pokrajini Idlib, uključujući položaje američke koalicije. Izvješće dolazi samo nekoliko sati nakon izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o proširenju dosega napada na sirijskom tlu.

Erdogan je danas rekao da je Turska spremna očistiti dva područja sjeverne Sirije, u blizini turske granice, od terorističkih elemenata i da će se turska operacija postupno nastaviti u ostalim dijelovima Sirije. “Ulazimo u novu fazu naše odluke da uspostavimo sigurnu zonu 30 kilometara južno od tursko-sirijske granice). Čistimo Tel Rifat i Manbij od terorista”, rekao je turski predsjednik na skupu svoje Stranke pravde i razvoja (AK) u glavnom gradu Ankari.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva, Ned Price, jučer je reagirao na turske najave oko Sirije i rekao da će svaki novi turski napad na sjeveru Sirije oslabiti stabilnost regije i pogoršati situaciju. “I dalje smo duboko zabrinuti zbog rasprava o potencijalnoj povećanoj vojnoj aktivnosti u sjevernoj Siriji”, rekao je Price. Rekavši da SAD podupire održavanje trenutnih linija prekida vatre, Price je izjavio: “Osudili bismo svaku eskalaciju koja ima potencijal da to ugrozi. Vjerujemo da je ključno za sve strane održavati i poštivati ​​dogovorene zone prekida vatre, prvenstveno radi poboljšanja stabilnosti u Siriji. Svaka nova ofenziva dodatno bi potkopala regionalnu stabilnost i dovela bi u opasnost regiju”, dodao je.

Komentari

komentar

You may also like