Turska počela bušenja u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama EU

Turski brod za bušenje podmorja „Fatih“ počinje s geološkim istraživanjima ugljikovodika u ciparskim vodama, neovisno o prijetnjama uvođenja sankcija od strane Europske unije, izjavio je u petak, 15. studenog, turski potpredsjednik Fuat Oktay.

„Brod „Fatih“ završio je istraživačko bušenje na turskom šelfu i sinoć je krenuo u novu misiju južno od poluotoka Carpas na Cipru“, kazao je Oktay, čije je riječi prenijela agencija Anadolu. Pritom je dodao kako sankcije EU neće utjecati na planove Ankare o istraživanju nalazišta u istočnom dijelu Sredozemnog mora. Turska je angažirala i ploveću platformu „Yavuz“ za istraživanja nalazišta, neovisno o prosvijedu ciparske vlade.

Ciparska vlada, inače, odmah je reagirala i odlučno osudila turske poteze i namjere u isključivom gospodarskom pojasu i šelfu Cipra.

Vijeće EU već je ranije odobrilo okvirni paket sankcija, kao odgovor na turska bušenja u Istočnom Sredozemlju, koji uključuje mogućnost primjene sankcija protiv turskih fizičkih i pravnih osoba, odgovornih za spomenuta bušenja.

Osim EU i Sjedinjene Američke Države turske akcije u ciparskim vodama smatraju „provokativnim potezom“ te State Department (SD) poziva Ankaru na zaustavljanje bušenja (riječi glasnogovornice SD Morgan Ortagus).

Ali čitav je problem puno dublje prirode i o njemu je Geopolitika News već ranije analitički izvijestila (vidi link ispod teksta). Ciparski je otok podjeljen na grči dio, koji se službeno i dalje zove Republika Cipar koja je međunarodno priznata država i članica je EU, te na Tursku Republiku Sjeverni Cipar (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti), koja zauzima trećinu otoka, a priznata je kao država jedino od strane Turske. Upravo iz toga razloga Ankara prosvjeduje  i tvrdi kako ciparska vlada u Nikoziji istraživanja nafte i plina u morskom pojasu otoka svojata samo u svoju korist i da se niočemu ne konzultira s „vladom u Sjevernom Cipru“. Osim toga Ankara smatra kako Nikozija pritom zlouporabljuje svoj status članice EU, čiju jednodušnu potporu ima.





Turski čelnik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako je Ankara odlučna u namjeri zaštite prava turskog stanovništva u Sjevernom Cipru po spomenutom pitanju, između ostalog i uz pomoć turske vojske, koja, u tu svrhu, u toj zoni ima raspoređene fregate iz sastava turskih pomorskih snaga. Kazao je kako „sve što će biti pronađeno u šelfu – nafta ili bilo što drugo, pripada kako Južnom tako i Sjevernom Cipru prema međunarodnom pravu“.

Problem je, međutim, kao i obično, što to isto međunarodno pravo različite strane različito tumače pa se na kraju – prije ili kasnije – sve svodi na „zakon jačega“.

Zoran Meter: NOVA TURSKA INVAZIJA NA CIPAR, U POZADINI IZRAELSKIH ENERGETSKIH PROJEKTA?





 

Komentari

komentar

You may also like