Turska počela s polaganjem pristupnih cijevi za plinovod „Turski tok“

Projektna tvrtka TurkStream počela je s polaganjem pristupnog cjevovoda za plinovod „Turski tok“ kod naselja Kiykoy, oko 100 kilometara zapadno od Istanbula, kraj kojeg će izići glavni dio tog plinovoda koji se gradi od ruske crnomorske obale dnom istoimenog mora.

Polaganje cijevi počelo je 22. srpnja, a radovi će trajati „od četiri do osam tjedana“, navodi se u tvrtci. Treba položiti 2,4 kilometra cijevi, koje prolaze morskim dnom pokraj turske obale do točke na koju će stići glavna cijev tog plinovoda. Nazavisni stručnjaci za zaštitu okoliša pripremili su izvješće o procijeni štetnih utjecaja na ekološki sustav, prije svega na riblji fond, i dostavili zaključak o najpovoljnijoj ruti za polaganje plinskih cijevi u toj zoni. Izvješće se pripremilo nakon „sustavnih konzultacija s udrugama ribara i javnim organizacijama“ i odobreno je od strane nadležnih državnih tijela 2017.g.

„Sukladno usvojenim rokovima, početak isporuke plina, kako se i pretpostavljalo, počet će krajem 2019.g.“, izjavio je glasnogovornik TurkStream Sander Van Rootselaar.

Podsjećamo: Turska je 17. siječnja objavila informaciju o početku gradnje prihvatnog terminala za „Turski tok“. Tvrtka South Stream Transport (operator morskog dijela projekta, op. GN.) tada je izvijestila o početku gradnje tog terminala čije radove izvodi tvrtka Petrofac.

Obje cijevi po dnu mora polaže specijalizirani brod Pioneering Spirit, tvrtke Allseas, a prosječno se dnevno položi oko 4 kilometra cijevi. Polaganje prve cijevi već je završeno, a druge tijekom 2019.g. Obje cijevi trebale bi na tursko kopno izići pokraj mjesta Kiykoy, oko 100 kilometara zapadno od Istanbula, a ukupna duljina cijevi po dnu Crnog mora iznosit će 930 km.

Izgradnja druge faze plinovoda „Turski tok“ prema Jugo-istočnoj Europi realizirat će se samo ukoliko to zatraži EU.





Prve isporuke plina kroz „Turski tok“ trebale bi početi u prosincu 2019.g., a svaka cijev imat će kapacitet prolaska od 15,75 milijardi m3 plina godišnje. Ukupna cijena projekta procjenjuje sa na 7 milijardi eura.

Turska je Rusiji odobrila izgradnju druge cijevi plinovoda „Turski tok“





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like