Turska pokreće operaciju u Siriji koja će potresti čitavu regiju?

Rusi su, također, krajem prosinca prošle godine  dopremili vojna pojačanja u svoju bazu u međunarodnoj zračnoj luci Qamishli, najvećem kurdskom gradu na sjevero-istoku Sirije, u blizini granice s Turskom.

Treba naglasiti kako i Amerikanci u regiju Hasakah dopremaju svoje nove snage i da one čvrsto podupiru spomenute postrojbe kurdsko-arapske koalicije SDF, kao i to da su prošle godine incidenti između američkih i ruskih vojnika u toj regiji bili sve učestaliji. Pri tom se nije radilo o oružanim incidentima, već ili o fizičkim obračunavanjima (uličnoga tipa), ili o „bliskim susretima“ njihovih vojnih vozila, kada su jedni druge nerijetko pokušavali i izbacivati s prometnica kojima su se kretali – polagajući za sebe pravo njihovog korištenja.

Iz takvog razvoja stanja uočljivo je da je ruska vojska, zajedno sa Sirijskom, od prošle godine prešla imaginarnu „granicu“ podjele Sirije uz korito rijeke Eufrat – na zapadni dio (pod nadzorom vlade u Damasku) i istočni dio, na kojem su prema nepisanom pravilu nadzor imale američke i njima odane snage sirijskih Kurda iz spomenute organizacije SDF. Takva neformalna ali faktična podjela trajala je sve do turske vojne operacije na sjeveru Sirije istočno od Eufrata do granice s Irakom, počete u listopadu 2019. g., kojom je Ankara uspostavila tzv. sigurnosnu zonu široku oko 100 i duboku oko 30 kilometara iz koje su se morale povući sve kurdske oružane formacije, a na granice zona koje su pod kontrolom dviju strana